Globalni indeks mira 2013

Prema rezultatima istraživanja Globalnog indeksa mira za 2013. koji su pripremili istraživači Instituta za ekonomiju i mir (IEP), najmirnija zemlja za život na Balkanu je Hrvatska.

Prema rezultatima istraživanja Globalnog indeksa mira za 2013. godinu, koji su pripremili istraživači Instituta za ekonomiju i mir (IEP), najmirnija zemlja za život na Balkanu je Hrvatska.

Prema navedenom istraživanju, od svih zemalja regiona Hrvatska je najbolje rangirana, a nalazi se na 28. mjestu.

Poslije Hrvatske slijedi Srbija, koja se nalazi na 62. mjestu, dok je Albanija pozicionirana na 69. mjestu Globalnog indeksa mira za 2013. godinu.

Bosna i Hercegovina je na 71. mjestu od ukupno 162 zemlje obuhvaćene istraživanjem Instituta za ekonomiju i mir (IEP).

Prema navedenoj studiji, najmanje sigurne zemlje za život u regiji su Kosovo, Crna Gora i Makedonija, koje su pozicionirane na 72. mjestu odnosno 73. i 79. mjestu.

Globalni indeks mira, koji tematizira nivo mira i stabilnosti u zemljama svijeta, regiju Balkana svrstao je u gornji dio ljestvice što se kosi sa učestalim tvrdnjama da je ovo nesigurno i opasno područje za život. Prema istraživanju koje je prvi put provedeno u maju 2007. godine i od tada se objavljuje svake godine, BiH je 2007. godine bila na 75. mjestu, te je u posljednjih godina napredovala za nekoliko mjesta.

Od zemalja u regiji najveći napredak je ostvarila Hrvatska, koja se 2007. godine nalazila na 67. mjestu, dok je sada pozicionirana na 28. mjestu.

Zanimljivo je da je većina zemalja regiona sigurnije mjesto za život od Sjedinjenih Američkih Država, koje se nalaze na 99. mjestu Globalnog indeksa mira za 2013. Istraživanje je pokazalo da je najmirnije mjesto za život na svijetu Island, nakon kojeg slijede Danska, Novi Zeland, Austrija, Švicarska, Japan, Finska, Kanada, Švedska i Belgija.

S druge strane, najrizičnije zemlje za život u svijetu su Afganistan, Somalija, Sirija, Irak i Sudan.

Posmatrano prema evropskim zemljama, najmanje mirne i stabilne zemlje su Gruzija, Jermenija i Bjelorusija.

Posmatrano prema regionima i kontinentima, od prvih 20 zemalja koje su najmirnije, 13 njih su evropske, te se stoga može zaključiti sa je Evropa najmirniji kontitent u svijetu.

S druge strane, od posljednjih 20 zemalja koje su svrstane među najmanje mirne zemlje, 12 su afričke što znači da je ovo najmanje miran i stabilan kontinent u svijetu.

Rezultati Globalnog indeksa mira Instituta za ekonomiju i mir (IEP) prikupljaju se u 162 zemalja svijeta na osnovu broja počinjenih zločina, stope kriminala, broja ubistava, rasprotranjenosti organiziranog kriminala, odnosa sa susjednim državama, terorističkim napadima, količinom oružja i municije, te drugim sigurnosnim parametrima.

Globalni indeks mira za 2013. godinu možete pogledati OVDJE!