Fadil Vokri za AA

Ne trgujemo sa Srbijom na štetu fudbala u Bosni i Hercegovini, izjavio je za agenciju Anadolija (AA) predsjednik Fudbalskog saveza Kosova (FSK) Fadil Vokri.

Pojedini mediji u Srbiji juče su tvrdili da bi Kosovo uskoro moglo dobiti zeleno svjetlo za odigravanje međunarodnih prijateljskih utakmica, a da bi Srbiji za protuuslugu Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) dozvolila da odigra test meč u avgustu ove godine u Banjoj Luci (BiH). 
Tomislav Karadžić, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) juče je od Seppa Blattera, predsjednika FIFA-e zatražio usmenu suglasnost za nastup Srbije protiv selekcije Republike Srpske u BiH, te kazao da očekuje skori odgovor.
"To nije naš problem. Srbija može igrati na teritoriju suverene države Bosne i Hercegovine samo uz suglasnost Fudbalskog saveza BiH. FIFA nema nikakve veze sa tim, to jeste ne može odlučivati o utakmici dok iz Beograda suglasnost ne isposluju u Sarajevu", rekao je Vokri za agenciju Anadolija, naglasivši:
"Do sada nismo imali nikakvih kontakata sa Fudbalskim savezom Srbije, tako da je i iz toga jasno da ne trgujemo sa njima, odnosno ne podrivamo situaciju u fudbalu BiH. Sve što pokušavamo u razgovorima sa Blatterom jeste da nas FIFA napokon prizna kao svog punopravnog člana. Žalosno je da se to još nije desilo, a suverenu državu Kosovo priznalo je 100 zemalja svijeta".
Vokri je potom u razgovoru za AA još jednom demantirao pojedine navode iz Beograda o „razmjeni fudbalskih teritorija na Balkanu".   
„Dakle, nema trgovine Kosovo za Republiku Srpsku. Iako to možda neko želi, mi takvu priču ne prihvatamo. Eto im Sarajeva, glavnog grada države BiH, i neka u tamošnjem fudbalskom savezu odluče hoće li dozvoliti Srbiji da igra u Banjoj Luci", tvrdio je Vokri.
I Darko Ljubojević, potpredsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH kaže kako nema govora o nikakvim nagodbama na štetu fudbala u njegovoj zemlji.    
"U brojnim medijima pročitao sam izjavu Karadžića da će u avgustu tražiti odigravanje prijateljske utakmice sa selekcijom Republike Srpske u Banjoj Luci. Do sada u N/FS BiH nije stigao zahtjev iz Beograda. Postoji Pravilnik o odigravanju međunarodnih utakmica, gdje prvo moraju uputiti zahtjeve, onaj ko želi igrati na teritoriju BiH, ali i njegov domaćin iz naše zemlje. Osim toga, trebaju detaljno prezentovati i plan organizacije utakmice, pa će tek tada Izvršni odbor N/FS BiH odlučivati hoće li dati suglasnost za odigravanje susreta“, pričao je Ljubojević.
Istakao je da se sličan slučaj desio prije nekoliko dana kada je reprezentacija Hrvatske htjela odigrati prijateljski susret sa Zrinjskim u Mostaru.
"Utakmica nije odigrana 1. juna, jer suglasnost za održavanje ovog sportskog događaja nije dobivena od UEFA-e. N/FS BiH dao je odobrenje. Međutim, nakon što nacionalni savez odobri igranje meča, to moraju potvrditi UEFA ili FIFA, zavisno od koga ste tražili da igrate u drugoj državi. Konkretno, ako N/FS BiH i odobri igranje utakmice Republika Srpska – Srbije, ne mora značiti da će je i biti. Potvrdu odigravanja susreta morala bi dati FIFA ili UEFA“, kaže Ljubojević za agenciju Anadolija.