Tužilaštvo za ratne zločine Srbije traži Đorđevića

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije istražuje masovne grobnice u vojnoj i policijskoj bazi gdje su pohranjena tijela ubijenih Albanaca.

Tužilaštvo je zatražilo od Haškog tribunala da odobri razgovor sa nekadašnjim policijskim generalom Vlastimirom Đorđevićem osuđenim na 28 godina zatvora zbog zločina na Kosovu.

On je nedavno priznao da je znao za masovne grobnice u Srbiji i za grobnice ubijenih Albanaca u Batajnici kod Beograda.

Dvanaest godina ovaj zločin niko nije priznavao. Toliko dugo svi su izbjegavali spominjanje masovne grobnice u vojnoj i policijskoj bazi u Batajnici gdje su pohranjena tijela ubijenih Albanaca.

Priznanje i pokajanje

Sve dok nekadašnji policijski general Vlastimir Đorđević, nedavno u Haškom tribunalu nije priznao i pokajao se.

"Da, bio sam umešan kada su kamioni sa telima stizali u Batajnicu, ali nisam znao kada gde i na koji način su zločini izvršeni. Nisam se usprotivio prikrivanju zločina… Nisam preduzeo mere, iskreno se kajem zbog toga", izjavio je Đorđević.

Uporedo s istraživanjem zločina počinjenih na Kosovu, tužilaštvo Srbije istraživalo je i premještanja tijela ubijenih Albanaca. Masovnu grobnicu u Batajnici otkrili su sasvim slučajno.

"Glavni čovek koji je bio izvođač, uslovno rečeno, tih radova i prevoznik tih leševa je za tu neprijatnu i strašnu obavezu i uslugu koju je radio trebalo da dobije dvosoban stan. To mu je obećano. Posle rata se to nije desilo i on je rekao: Sad ćete da vidite, i tako ispričao o Batajnici i pokazao gde je i kako je prebacivao i gde su leševi pohranjeni", kaže Dragoljub Stanković, zamjenik tužioca za ratne zločine.

Osim u Batajnici, leševi ubijenih Albanaca zakopavani su i u selu Petrovo polje kod Negotina na istoku Srbije, ali i na suprotnom kraju države, u jezeru Perućac kod Bajine Bašte. Cijela akcija je, kako navodi tužilac, obavljena veoma brzopleto i aljkavo.

"Desilo se da je čovek koji je prevozio leševe išao dolinom Toplice prema Prokuplju… U jednom trenutku stranica kamiona se otvorila i leševi su krenuli da ispadaju po putu. On je video to, zaustavili su ga neki seljaci, on izađe i uz pomoć tih seljaka gurne te leševe u reku, zatvori stranicu i nastavi dalje", dodaje Stanković.

Traganje za nalogodavcem

Poslije priznanja Vlastimira Đorđevića u Haškom tribunalu, u Tužilaštvu sada očekuju da će otkriti nalogodavca.

"U beogradskom naselju Batajnica nalazi se nekoliko vojnih i policijskih baza. Poligon gde su zakopana tela ubijenih Albanaca zajednički su koristili vojne i policijske specijalne jedinice. I među nadređenima tih službi Tužilaštvo traži odgovorne", izvještava Marko Subotić, Al Jazeerin reporter.

A Vlastimir Đorđević bi upravo to mogao da kaže tužiocima.

"Ako vi prođete rampu specijalne policije, ako prođete rampu specijalne vojske pa odete na strelište, tamo gde su pohranjena tela… Sama ta činjenica ukazuje da su tu umešani i vrh vojske i vrh policije, jer ne može običan čovek sa kamionom leševa da prođe te kontrole. To je ono sto zna Rođa Đorđević  i ako ima grižu savesti u sebi i ako hoće da bude kooperativan on to mora da objasni", zaključio je Stanković.

Tužilaštvo za ratne zločine je već jednom tražilo razgovor sa Vlastimirom Đorđevićem ali je on to ispitivanje odbio.

Kosovo očekuje saradnju

Predsjednik Vladine komisije za nestale osobe na Kosovu Prenk Gjetaj, izjavio je za Al Jazeeru da srpska strana zna gdje su tijela nestalih Albanaca, ali ne objavljuje ove informacije.

Prema njegovim riječima, Srbija ove informacije daje samo ako za to dobije određene povlastice od međunarodne zajednice.

"General Đorđević je kasno priznao ono što je učinjeno na Kosovu. On se tek u žalbi na odluku suda pokajao i tražio oproštaj. Njegovo kajanje bi bilo iskreno, ako bi on sarađivao i dao informacije.
Jer on sigurno zna ko su osobe koji su počinile masakre i deportirali ljude. Ne radi se ovdje o osobi koja nije bila važna, jer je on bio zamjenik ministra unutrašnjih poslova i šef Štaba za javnu bezbjednost.
Znači, on je bio u komandnoj eliti, tako da on sigurno zna ko je to učinio", kaže Gjetaj.