U okviru Briselskih razgovora

Glavne teme dijaloga dvije strane su policija, pravosuđe, električna energija i telekomunikacije, a u okviru Briselskog sporazuma.

U Briselu se nastavlja nova runda tehničkog dijaloga Prištine i Beograda o primjeni Briselskog sporazuma, u kojoj su glavne teme: policija, pravosuđe, električna energija i telekomunikacije.

Također će biti riječi i o ostalim temama vezanim za sprovođenje sporazuma koji su 19. aprila parafirali premijeri Srbije i Kosova.

Kosovsku delegaciju predvode potpredsjednici kosovske Vlade Edita Tahiri i Hajredin Kuçi uz prisustvo funkcionera i stručnjaka za pojedine oblasti.

Sa druge strane stola su, savjetnik predsjednika Srbije Marko Ðurić, koordinator Odbora za implementaciju Aleksandar Vulin i ministar pravde Nikola Selaković, dok Evropsku komisiju predstavlja Fernando Gentilini, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj službi vanjskih poslova i saradnik visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Razgovori na više nivoa

Očekuje se, kako piše Tanjug, da ova runda, koja se odvija paralelno po radnim grupama na više nivoa, bude izuzetno intenzivna, ne samo zbog velikog broja složenih tema, nego i zbog rokova dogovorenih na posljednjem briselskom susretu premijera Hashima Thaçija i Ivice Dačića.

Prema akcionom planu koji je tada parafiran, pitanja struje i telekomunikacija trebalo bi riješiti već polovinom juna, kao i obaviti mnoge tehničke pripreme za formiranje Zajednice srpskih opština.

Prošle sedmice je dijalog o ovim temama okončan uz izvjestan napredak, ali bez dogovora o mnogim važnim pitanjima.

Jedno od malobrojnih riješenih pitanja odnosi se na razmjenu oficira za vezu između Prištine i Beograda.