Optuženi za ratne zločine počinjene na Kosovu

Na suđenju 13-orici bivših pripadnika "Šakala" optuženih za ratne zločine počinjene na Kosovu, trojica svjedoka opisala su njihov napad na selo Zahač izvršen u maju 1999. godine.

Svjedok Ali Nikqi izjavio je u utorak na suđenju u Beogradu kako su srpski vojnici ušli u Zahač 14. maja 1999. godine, prenosi BIRN.

"Okupili su nas u centru sela. Počeli su da nas pljačkaju. Rekli su nam da stavimo na zemlju sve što imamo – novac, nakit, dokumenta", rekao je Nikqi.

"Naredili su nam da se popnemo na kamione i idemo u Peć", dodao je on.

Prema navodima optužnice, "Šakali" i drugi nepoznati pripadnici 177. redovne jedinice Vojske Jugoslavije (VJ) ušli su u Zahač, okupili mještane, uzeli im novac i drugu imovinu, te ubili najmanje 18 albanskih civila.

Tokom napada, Nikqijev brat i supruga ubijeni su u njihovoj kući, ali svjedok nije mogao da identifikuje osobe odgovorne za ubistva, opisavši ih kao "maskirane, obučene u vojne uniforme".

Napad na Zahač bio je dio šire operacije tokom koje su istog dana srpske snage napale i sela Ćuška i Pavlan i ubile najmanje 60 osoba, uglavnom civile albanske nacionalnosti.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti Toplicu Miladinovića, Srećka Popovića, Slavišu Kastratovića, Bobana Bogićevića, Radoslava Brnovića, Vidoja Korićanina, Veljka Korićanina, Abdulaha Sokića, Milojka Nikolića, Sinišu Mišića, Zorana Obradovića, Dejana Bulatovića i Ranka Momića da su odgovorni za ubistva više od 100 kosovskih Albanaca počinjena tokom sukoba 1999. godine u selima Zahač, Pavlan, Ljubenić i Ćuška.

Još jedan mještanin Zahača, Ahmeti Kastrati, svjedočio je u utorak da su vojnici stigli sa raznih strana i zarobili seljane u centru naselja.

"Tražili su nam novac, ali ga nisam imao. Dao sam im samo svoju ličnu kartu", rekao je Kastrati.

"Ne znam ko su bili. Ne prepoznajem ih. Samo znam da je jedan od njih, koji mi je izgledao kao komandant, rekao grupi vojnika da idu u centar sela i ubijaju", dodao je on.

"Pustili su me. Nisam video da su ubili nekoga, samo sam čuo od drugih. Meni su spalili kuću", kazao je svjedok.

Kastratijevu suprugu i ćerku, Ajshu i Luletu Kastrati, međutim, nepoznati počinioci ubili su kasnije, 10. juna 1999. godine, ispred njihove kuće. Prema tvrdnjama srpskog tužioca, postoje indicije da su ta ubistva povezana s istom grupom vojnika.

Treći svjedok iz ove porodice, Shaban Kastrati, takođe je rekao da su vojnici ušli u selo sa različitih strana – neki sa istoka, drugi sa zapada.

"Svi su nosili maske. Imali su velike kape, nekima su marame bile vezane oko glave. Jedni su nosili zelene uniforme, drugi crne. Svi su imali automatske puške", kazao je svjedok.

"Međutim, nisam video ubistva, samo sam kasnije video tijela", dodao je on.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 05.06.2013. godine