Na osnovu sporazuma o implementaciji

Zatvaranje kancelarija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i obustava primanja novih predmeta u pravosuđu na sjeveru Kosova - dva su uslova na koje se Srbija obavezala i koje mora da počne da sprovodi na terenu prije 28. juna, kada članice EU odlučuju o datumu za početak pregovora Srbije sa Unijom.

Kako saznaje beogradski "Blic", kancelarije MUP Srbije na Kosovu, prema do sada dogovorenom dijelu sporazuma o implementaciji, moraju da budu zatvorene do 15. juna.

Međutim, timovi Prištine i Beograda još nisu postigli dogovor oko pripadnika MUP Srbije i njihovog budućeg zaposlenja, jer su briselski sporazum i dio koji se odnosi na policiju u planu primjene u koliziji - po prvom pripadnici će biti preuzeti, a po drugom biće preuzeti u skladu sa mogućnostima. To praktično znači da najvjerovatnije neće svi pripadnici MUP biti zaposleni u Policiju Kosova. Takođe, Priština insistira na zapošljavanju policajaca na konkursu, a Beograd na jednostavnom preuzimanju u stanice na sjeveru.

Kada je riječ o pravosuđu, sudovi na sjeveru Kosova ne treba da uzimaju nove predmete nakon 15. jula.

Telekomunikacije su tema pregovora u kojoj ne ide sve glatko, ali nije i uslov čija je primjena na terenu neophodna do dana kada se odlučuje o datumu. Međutim, očekuje se postizanje dogovora.

Kako "Blic" saznaje, najizgledniji dogovor je da - budući da Kosovo ne može da dobije pozivni broj jer nije članica svjetske mreže, ali ni UN - Srbija uzme broj koji će dati na privremeno korišćenje Kosovu. U zamjenu, Priština treba da pristane da srpski operater Telekom koristi svojih oko 60 antena kojima pokriva sve srpske sredine, a da mreža bude u direktnoj vezi sa ostalima na Kosovu i da ima status lokalnih poziva, a ne rominga.

Premijer Srbije Ivica Dačić odbacio je juče mogućnost da zajedno sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem simbolično sruši barikadu na mostu preko Ibra u Mitrovici, o čemu piše štampa na Kosovu. Prema Dačiću, to nije priča "realna u životu". Kako "Blic" saznaje, simbolično uklanjanje barikada nije do sada bilo tema za pregovaračkim stolom, što međutim ne znači da o tom činu ne razmišljaju u Briselu.