Prihvatanje postojeće realnosti

Rumujnski premijer Victor Ponta izjavio je danas da smatra da Rumunija treba da svoj stav o nezavisnosti Kosova koordinira sa evropskim i evro-atlantskim partnerima.

Ponta je to rekao na zasjedanju odbora za spoljnu politiku Senata i Predstavničkog Doma Parlamenta o sporazumu Beograd-Priština, i o uticaja tog sporazuma na evropske i evro-atlantske integracije na Balkanu. Skupu su prisustvoali predsjednik Senata Krin Antonesku i ministar spoljnih poslova Titus Korlacean.
Ponta je rekao da su u Rumuniji mišljenja o Kosovu vrlo različita. S jedne strane postoji mišljenje da se nezavisnost Kosova nikada ne prizna, a s druge, koje je blisko i premijeru, da Rumunija uskaldi stav sa evropskim i transatlantskim partnerima i da prihvati postojeću realnost.
Rumunjski premijer je rekao da nije došao da Odboru predloži jedno rješenje, već samo da ga informiše i da razgovara o jednom delikatnom i teškom pitanju spoljne politike Rumunije i Evrope.
Ponta je naveo da odluku o stavu Rumunije prema Kosovu ne mogu donijeti jednostrano ni šef države, ni vlada, ni parlament, već da se ona može donijeti samo zajednički, budući da se radi o "vrlo značajnom pitanju spoljne politike".