Zahtjev vojnih penzionera Grčke

Albancima, Makedoncima i Turcima ne bi trebalo biti dopušteno da bude dio grčke vojske. Ovo proizlazi iz zahtjeva određenog broja vojnih penzionera. Oni pozivaju na ukidanje zakona koji je donijelo Ministarstvo odbrane 2011. godine, koji omogućava građanima koji imaju grčko državljanstvo da se upišu u vojne škole.

Prema riječima vojnih penzionera, ovaj zakon krši član 4 i 110 Ustava Grčke. Oni zahtjevaju da se u odredbi Ministarstva odbrane odredi da, državljani iz Albanije, Makedonije i Turske, zemalja koje imaju teritorijalne pretenzije prema Grčkoj, ne primaju u vojne škole u Grčkoj iako iamju grčko državljanstvao, prenosi portal "Shekulli".

Bivši vojnici kažu da sa ovim zemljama Grča ima ratno stanje i teritorijalne pretenzije i dobijanje grčkog državljanstva ne podrazumijeva dobijanje grčke nacionalne svijesti. A u slučaju učešće Grče u nekom oružanom sukobu sa nekom susjednom zemljom, ovi oficiri i podoficiri mogu dezertirati iz grčke vojske i preći na stranu vojske njihove zemlje porijekla.