Kosovo nije ni odredišna niti zemlja porijekla za terorizam

Snažna saradnja u regionu može doprinijeti borbi protiv prijetnje od ekstremizma na Balkanu. Prema najnovijem izvještaju Europola, tokom 2012. godine je u 17 država-članica EU zbog ekstremističkih djela uhapšeno 537 lica.

Uspon ekstremizma u Evropi i njegova moguća prijetnja po region zabrinjava analitičare za Balkan, koji kažu da rješenje leži u bliskoj političkoj, sigurnosnoj i pravosudnoj saradnji.

"Balkan je uvijek bio jedna od oblasti s najvećim rizikom od terorizma. To je jedini dio Evrope [bez bivšeg Sovjetskog Saveza] u kom su se krajem 20. vijeka vodili brutalni ratovi," izjavio je za SETimes Dragan Popović, izvršni direktor Centra za politiku iz Beograda.

On kaže da je ključni element u borbi protiv terorizma saradnja u regionu.

"Nemoguće je izaći na kraj s takvom prijetnjom bez snažne i značajne saradnje na samom Balkanu, uključujući tu i blisku saradnju na političkom, sigurnosnom i pravosudnom planu," kaže on.

Popović je naglasio i ulogu NATO-a u borbi protiv terorizma u regionu.

"Balkan bi trebao iskoristiti najdjelotvorniji antiteroristički kišobran na svijetu, NATO. Čak i u zemljama poput Srbije, za koje se smatra da su daleko od članstva u NATO-u, regionalna saradnja od presudne je važnosti u borbi protiv terorističkih prijetnji," kaže Popović.

Uspon ekstremizma u Evropi dovodi do zabrinutosti u zemljama regiona s velikom dijasporom, poput Kosova.

Mentor Vrajolli, sigurnosni analitičar pri prištinskom Centru za sigurnosne studije, kaže da je dijaspora izložena istim terorističkim prijetnjama kao i drugi Evropljani.

"Do sad naše institucije nisu mogle učiniti ništa povodom te prijetnje, jer Kosovo nije ni odredišna niti zemlja porijekla za terorizam," izjavio je Vrajolli za SETimes.

On kaže da bi kosovske institucije trebale pojačati preventivne antiterorističke mjere, između ostalog i unaprjeđivanjem komunikacije između kosovskih institucija s kosovskim imigrantima na Zapadu.

Povećan angažman pojedinaca spremnih da se opredijele za terorizam glavna je zabrinutost u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Tokom protekle godine došlo je do primjetnog povećanja angažmana pojedinaca spremnih na vršenje terorističkih napada. Oni su prava prijetnja po sigurnost zemlje i cijelog kontinenta," izjavio je za SETimes Dževad Galijašević, direktor Ekspertnog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Galijašević kaže da sve veća opasnost od terorizma i ekstremizma u BiH vuče korijene iz loših socijalnih i ekonomskih uslova.

Prema podacima agencije za tajne službe BiH, u zemlji živi oko 3.000 islamskih ekstremista.

Najnoviji slučaj terorizma vezan je za Mevlida Jašarevića, koji je u oktobru 2011. ispalio preko 100 metaka iz automatske puške na Ambasadu SAD-a u Sarajevu. Sud BiH, koji je Jašarevićeva djela okvalifikovao kao "teroristička", osudio ga je u decembru prošle godine na 18 godina zatvora.

Prema izvještaju Europola iz 2012, teroristički napadi u Evropi zabilježili su značajno povećanje. Tokom 2012. bilo je 219 terorističkih napada zabilježenih u sedam država-članica EU. Većina napada pripisuje se separatističkom terorizmu.

Tokom 2012. je u 17 država-članica EU za teroristička djela uhapšeno ukupno 537 lica, što je povećanje u odnosu na 484 iz 2011.

Terorizam se manifestuje na različite načine i može biti vođen različitim motivima, uključujući i vjeru i snažna etničko-nacionalistička osjećanja koja vode do separatističkog terorizma, kaže se u tom izvještaju.

"Europol provodi projekat 'putovanja u vezi s terorističkim aktivnostima' na dnevnom redu aktuelnog i predstojećeg predsjedavanja EU. Svrha je obuhvatiti najbolje aktuelne prakse u sklopu obavještajnih i organizacija za sprovođenje zakona u EU," izjavio je za SETimes Soren Pedersen, oficir za komunikacije pri Europolu.

Popović je izjavio da je važno ne precjenjivati terorističke prijetnje, nego očuvati nivo ljudskih prava i sloboda.

"Sve vlade Balkana mogle bi lako iskoristiti prave ili zamišljene terorističke prijetnje kako bi umanjile nivo ljudskih prava ili vladavine zakona na Balkanu. To bi moglo biti opasnije za narode Balkana nego terorističke prijetnje," izjavio je Popović za SETimes.