Prva rješenja sredinom ljeta

Filijali Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) u Mitrovici nešto više od 4.000 Kosovara podnelo je zahtjeve za isplatu penzija koje im nisu isplaćivane od juna 1999.

Mediji u Srbiji podsjećaju da je Vlada Srbije nedavno usvojila Akcioni plan za razriješenje problema u isplati penzija na teritoriji Kosova, a koji je predložila Radna grupa Ministarstva rada.

Plan je pravljen poslije odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i pravosnažne presude iz septembra 2012. godine, kojom se nalaže isplata ovih penzija.

Ovim dokumentom trebalo bi da se riješi pitanje isplata zaostalih i budućih penzija svima onima koji su rješenje o penziji stekli, a kojima su prinadležnosti prestale da se isplaćuju od 9. juna 1999. godine.

Direktor filijale Republičkog fonda PIO u Mitrovici Radule Kompirović izjavio je Tanjugu da je prijem zahtjeva trajao dva mjeseca, da je završen 19. aprila i da je u tom periodu primljeno ukupno 4.055 zahtjeva koji su zavedeni i prosleđeni Službi Direkcije Fonda.

"Svi korisnici koji su bili do juna 1999. godine na Kosovu, a kojima je ukinuta penzija i danas mogu da predaju svoje zahtjeve, a uslovi su objavljeni na sajtu Republičkog Fonda PIO", rekao je Kompirović.

On je napomenuo da će svi zahtjevi koji su podneti biti upućeni Službi Direkcije Fonda u Beogradu gdje će nadlažena komisija, formirana od strane predstavnika Republičkog fonda, razmatrari dokumenta i utvrditi ko ispunjava uslove za isplatu penzija.

Kompirović je dodao da misli da će prva rješenja na zahtjeve koji su podneti biti gotova polovinom ljeta. Da bi neko ostvario pravo na penziju sa Kosova ne smije da prima penzije po dva osnova. Isključivo pravo da se javi nekoj od filijala penzijskog fonda, sa zahtjevom za isplatu, imaju oni koji nisu u međuvremenu primali penzije od institucija sa Kosova.

Akcionim planom je utvrđeno da zahtjev za pravo na isplatu penzija može da podnese samo ono lice koje priloži rješenje o penziji. Biće potrebna i potvrda identiteta, odnosno da se dođe lično i da se uz rješenje o penziji lice identifikuje.

Potrebno je i uvjerenje o životu, pri čemu svi dokazi moraju da budu usaglašeni sa zakonodavstvom Srbije.