Delegacije došle na razgovore oko 11 sati

U Briselu su u srijedu nastavljeni razgovori visoke predstavnice Evropske unije Catherine Ashton s premijerima Kosova i Srbije, Hashimom Thaçijem i Ivicom Dačićem, sa ciljem da se dodje do "opipljivih koraka" za primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Delegacije Prištine i Beograda došle su na razgovore oko 11 sati, ali niko od učesnika nije davao izjave.

Razgovori u Briselu počeli su u utorak odvojenim sastancima Catherine Ashton sa Thaçijem i Dačićem. Potom su zajedno bili na radnoj večeri, koja je počela u 20 časa, a završena nešto poslije 22 časa.

Visoka predstavnica EU izrazila je zadovoljstvo jučerašnjim sastankom s premijerima Kosova i Srbije i kazala da su oni posvećeni postizanju dogovora.

"Veoma sam zadovoljna što sam ponovo ugostila premijere Thaçija i Dačića u Briselu. Apsolutno sam sigurna u njihovu posvećenost da napredujemo i da aprilski sporazum sada sprovedemo u djelo", navela je Catherine Ashton.

Ona je također uputila saopštenje u kojem je izrazila zadovoljstvo zbog ponovnog sastanka Thaçija i Dačića.

"Ubijeđena sam u njihovu posvećenost i predanost da postignu dogovor i implementaciji sporazuma iz Brisela. Danas ćemo ponovo održati sastanak kako bi pokazali da želimo da positgnemo konačni dogovor", kazala je Ashton.

Predstavnici Prištine i Beograda očekuju da će na današnjem sastanku doći do dogovora i usvajanja plana implementacije, koji bi bio jedan od prvih konkretnih koraka u pravcu implementacije Sporazuma iz Brisela.

Prije ovog sastanka, timovi za implementaciju sporazuma su se od 19. aprila sastajali dva puta kada je parafiran Sporazum između Prištine i Beograda.