Hoće li Dačić i Thaçi danas da "presjeku"?

Premijeri Srbije i Kosova ponovo se sastaju da bi se dogovorili oko sprovođenja sporazuma. Svaka od 15 tačaka je zahtjevna, kažu analitičari. Članice EU upozoravaju da nakon dogovora moraju uslijediti konkretni koraci.

Kada su 19. aprila, poslije šest meseci maratonskih pregovora na najvišem političkom nivou, premijeri Srbije i Kosova parafirali sporazum o normalizaciji odnosa, Hashim Thaçi je najavio da bi do 26. aprila trebalo da dođe i do "plana primjene sporazuma" koji je, prema njegovim riječima, označio početak nove ere međudržavne saradnje. Da taj početak neće biti ni brz ni lak, upozoravali su oni koji su ukazivali na neophodnost ozbiljne političke razrade petnaest tačaka sporazuma.
 
Radne grupe Beograda i Prištine nisu mogle da se usaglase oko obostrano prihvatljivog plana realizacije sporazuma optužujući jedna drugu za njegovo prekrajanje ili ubacivanje novih elemenata. Evropska unija, koja sve vrijeme insistira na "prelasku sa pisanog u djela", još jednom je, kako kaže portparolka šefice diplomatije EU Maja Kocijančić, "u interesu" obje strane pozvala dva premijera na sastanak u Brisel, a u cilju implementacije dogovorenog.

"Vi znate da je implementacija apsolutno ključna, i naš rad na tome se nastavlja. Istina je da dogovora o planu za implementaciju nije bilo. Mi dalje radimo na tome i vjerujemo da su i dogovor i njegova implementacija u interesu i Srbije i Kosova", rekla je Kocijančić.

Sve tačke dogovora zahtjevne za primjenu

I dok analitičari ocjenjuju da su sve tačke sporazuma manje ili više zahtjevne, radne grupe su premijerima ostavile, između ostalog, otvoreno pitanje "redoslijeda obaveza" Srbije i Kosova u procesu prebacivanja nadležnosti, odnosno ukidanja paralelnih struktura i osnivanja zajednice srpskih opština. Dok Beograd insistira da to bude "sinhronizovana akcija", Priština, za početak, želi da se paralelne strukture na sjeveru ukinu.

Čak i tamo gde prištinska strana tvrdi da "ima dogovora o primjeni", kao što je pitanje održavanja lokalnih izbora u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, činjenica je da sami Srbi sa Kosova još nisu pristali da učestvuju u implementaciji sporazuma. Pored tako zahtjevne agende današnjeg (21.5.) sastanka, premijera Srbije i Kosova u Briselu, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, očekuje da će se na dnevnom, odnosno večernjem redu (sastanak počinje kasno popodne), naći i pitanja šta poslije 1. jula kada "Srbija dobije datum ukoliko se sporazum implementira".

"Izabran je prvi mogući momenat da se napravi još jedna procjena gdje i šta bi valjalo napraviti u ovim danima, kako bi se potrebno do juna i završilo. Ne govorim samo o implementaciji dogovora već i o završetku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pristupanju, kao i o stvaranju drugih uslova za ono što bi moralo da uslijedi ako i kada obje strane implementiraju dogovor", kaže Kacin.

Iz diplomatskih izvora u Briselu može se čuti da i ovaj plan o implementaciji mora da bude potpisan od strane dva premijera. Zvanično, nijedan plan i sporazum neće značiti ništa zemljama članicama bez konkretnih koraka na terenu.