Milovan Drecun

Njemačka insistira na raspuštanju postojećih institucija na sjeveru Kosova, da bi potom bile formirane nove, kazao je predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo.

Prema riječima Milovana Drecuna, to je ključno razmimoilaženje u pregovorima o primjeni briselskog sporazuma.
Drecun ipak vjeruje da će uprkos razmimoilaženjima biti postignut dogovor o implementaciji briselskog sporazuma.
"Njemačka istrajava u stavu da Srbija treba da ugasi postojeće institucije, a da onda Priština formira neke nove. Naš stav je da ne smije da dođe do diskontinuiteta u funkcionisanju naših institucija i da one samo treba da nastave da žive u drugačijem formatu, a to je Zajednica srpskih opština", rekao je Drecun novinarima u parlamentu. 
Po njegovim riječima, za Srbiju je neprihvatljivo raspuštanje njenih institucija, da bi tek onda Priština formirala nove. 
Suština sporazuma potpisanog u Briselu je, kako je naglasio, formiranje Zajednice srpskih opština i to je temelj iz koga mogu da proisteknu stubovi na kojima će se dalje temeljiti normlazacija odnosa. 
"Ali, kada u samom startu neko pokušava da taj temelj uruši, onda je teško postići dogovor. Nadam se da će ga ipak biti", naveo je on. 
Drecun je podsjetio da ako ne uspiju da se usaglase stavovi oko primjene briselskog sporazuma, to može uticati na donošenja odluke o dobijanju datuma za početak pregovora Srbije sa EU. Ipak, on se nada da će "prevagnuti racionalni stav Njemačke i drugih članica EU". 
Drecun vjeruje i da će po pitanju dogovora presudan biti sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hashima Thaçija. "Mi ne možemo da prihvatimo da se ukinu naše institucije i da nastane vakum koji će ugrožiti opstanak srpskog naroda na Kosovu", poručio je Drecun. 
Po njegovim riječima, današnja posjeta šefa nemačke diplomatije Guida Westerwellea značajna je jer je Njemačka najuticajnija članica EU. "Ali, razmimoilazimo se oko suštinskog tumačenja onoga što je dogovoreno i to treba usaglasiti", dodao je.