Uz podršku Opštine Kecioren iz Ankare

Članovi turskog humanitarnog udruženja prošle godine su započeli kampanju za pomoć povratnicima u Srebrenici, uz podršku Opštine Kecioren iz Ankare. SREBRENICA (AA)

Presijecanjem vrpce simbolično je označen završetak obnove kuće porodice Bećirović u mjestu Luke nedaleko od Srebrenice, a koju je obnovilo tursko humanitarno Udruženje "Plavi Leptir", javio je dopisnik agencije Anadolija (AA). 
Vrpcu su presjekli predsjednik Udruženja "Plavi Leptir" Muhammet Ali Ak, vlasnik kuće Ruvejd Bećirović, njegov otac Sulejman Bećirović i gosti iz Turske.
Članovi turskog humanitarnog udruženja prošle godine su započeli kampanju za pomoć povratnicima u Srebrenici, uz podršku Opštine Kecioren iz Ankare.
Kuća porodice Bećirović, sagrađena je 1985. godine, a tokom i poslije rata pretrpjela je znatna oštećenja. Zbog teškog materijalnog stanja, ova srebrenička porodica nije bila u mogućnosti da ju obnovi. No, uz pomoć Udruženja "Plavi Leptir" dom Bećirovića je dobio novi sjaj.
Predsjednik Udruženja "Plavi leptir" Muhammet Ali Ak kazao za agenciju Anadolija da su prošle godine započeli kampanju u cilju renoviranja povratničkih kuća u Srebrenici koje su srušene i oštećene u ratu. 
"U Srebrenici se 1995. godine dogodio genocid. Ubijeno je više od osam hiljada Bošnjaka. Cilj te genocidne kampanje bio je, zapravo, popraviti demografijsku sliku na ovim prostorima u korist srpskog naroda", rekao je Ak.
On je, nadalje, naglasio da će njihova kampanja obnove povratničkih kuća biti nastavljena, te pozvao i ostala udruženja iz Turske da sa još više projekata pomognu Srebrenici. 
Ak je, također, rekao da je obnova kuće porodice Bećirović u mjestu Luke, koštala 18 hiljada eura. 
"Mom starijem sinu Muhammedu danas je rođendan. Obnova naše kuće na njegov rođendan predstavlja jednu simboliku i zaista mogu reći da je ovo jedna prekretnica u našem daljem životu", rekao je vlasnik kuće Ruvjed Bećirović. 
Bećirović je naglasio da povratak za njegovu porodicu ne znači samo puki povratak. To je, ističe, povratak u onu lijepu prošlost, koja podrazumijeva sjećanje na porodicu, na majku koja je u toj kući život živjela, ali i sve lijepe trenutke koje smo proživjeli zajedno.