Westerwelle u Beogradu

Šef njemačke diplomatije je po doalsku u Beograd izjavio da je prijeko potrebno da se počne sa implementaciom dogovora između Beograda i Prištine.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle poručio je danas u Beogradu da je dogovor o implementaciji bruxelleskog sporazuma između Beograda i Prištine, te početak njegove primjene, ključan je preduslov za dalji napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji (EU), javio je dopisnik agencije Anadolija (AA) iz Beograda.
On je to kazao po dolasku u Beograd gdje se najprije sastao sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane te zemlje Aleksandar Vučić.
Šef njemačke diplomatije, kojeg sutra očekuje niz susreta, naglasio je kako je neophodan ''opipljiv napredak''.
Westerwelle je, nadalje, poručio da dolazi radi ohrabrenja "u zaista historijskom trenutku za Srbiju" i da Njemačka i Njemci žele da daju doprinos kako bi Srbija ''donijela pravu odluku u cilju ekonomskog razvoja zemlje''.
Podcrtao je kako je "sada to još više u interesu Srbije i njenih građana".
"Želim vas ohrabirti da teške odluke donosite na ispravan način i hrabro. Naše dvije zemlje su evropske, i mi i vi smo dio Evrope i mi smo jednaki parteri i hoću da dam doprinos da mukotrpni pregovori, koji su dali historijski vrhunac 19. aprila, sada budu uspješno sprovedeni. Duboko smo uvjereni da je najboji dio naše budućnosti pred nama", rekao je Westerwelle, prenio je dopisnik AA.
Poznajemo se dobro, dodao je, imamo povjerenja jedni u druge i ''razmjenjujemo stavove po odlučujućim pitanjima".
Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će Njemačka odobriti datum za otpočinjanje pregovora, on je kazao da će formirat svoje mišljenje tokom ovih predstojećih razgovora.
"Činjenica da sam ja došao u Beograd pokazuje da smo mi dobre volje“, poručio je šef njemačke diplomatije.
Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić iznio je uvjerenje da će Srbija u junu dobiti datum za pregovore o članstvu.
"Posle datuma ne očekujemo pohvale, već konkretnu podršku. Nismo nikada od Nemačke tražili nešto vezano za sporazum i datum pregovora, ali sada očekujemo pomoć za ekonomski razvoj Srbije i mnogo više investicija", rekao je Vučić, prenosi dopisnik AA.
On je naglasio i da Srbija ne pravi sporazume da bi nekoga varali već da je aktuelna srbijanska vlada pouzdan, odgovoran i ozbiljan partner.
"Ponašat ćemo se u skaldu sa potpisanim sporazumom, ali i istovremeno tražimo i od prištinske strane da poštuje sporazum, a ne da se nadoknađuje nešto što u sporazumu nije uspelo da uđe. Spremni smo za razgovore i dogovore i očekujemo datum“, istakao je on dodavši da poslije dobivanja datuma očekuju i ekonomsku pomoć Srbiji, odnosno da njemački prijatelji održe svoju riječ i po tom pitanju.
Njemački ministar će sutra razgovarati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.