Nemamo pravo na grešku

Šef beogradskog tima za primjenu briselskog sporazuma i savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić izjavio je da prijedlog plana o primjeni briselskog sporazuma može da proizađe samo iz onoga oko čega se slažu dve strane, a da od predstavnika EU očekuje da u svojim nacrtima ne daju prednost jednom načinu tumačenja sporazuma.

Na pitanje da li je došlo do nekih izmjena u prijedlogu sporazuma o implementaciji koji je stigao iz kabineta šefice EU diplomatije Catherine Ashton na koji je Beograd imao velike primjedbe, Đurić je u intervjuu današnjoj "Politici" rekao da su "primljena k znanju razmišljanja svih strana uključenih u proces".
"Pred našim timom stoji veoma težak zadatak. Nemamo pravo na grešku", konstatovao je Đurić.
On kaže da od predstojeće posjete njemačkog šefa diplomatije Guida Westerwellea Beogradu očekuje da "srpskoj i njemačkoj javnosti bude poslat signal da je produbljivanje razumjevanja izbor obje strane".
On je napomenuo da je proteklih mjeseci postojala kontinuirana komunikacija srpskih parlamentaraca i najviših vladinih zvaničnika sa članovima Bundestaga, ocjenivši da je kod dijela njemačkih poslanika vidljiva želja da se Srbiji i regionu otvore vrata Evrope, ali da kod pojedinih i dalje preovladava negativan odnos prema toj ideji.

Izvor: RSE