Pomak s mrtve tačke

Napravljen je pomak u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine o telekomunikacijama i energetici, ali nije postignut konkretan dogovor. U beogradskoj delegaciji kažu da se već nakon razgovora u petak vide mogući obrisi nekog potencijalnog rješenja.

Došlo je do pomjeranja sa mrtve tačke i zahtjevi postaju realističniji, zaključak je šefa beogradskog pregovaračkog tima Dejana Pavićevića nakon briselskog razgovora o telekominukacijama i energetici delegacija Beograda i Prištine pojačanih i resornim mnistrima. Postoji prostor za dalje razgovore, kaže Pavćević ocjenjujući da je već danas napravljen pomak i da se vide mogući obrisi nekog potencijalnog rješenja.
"Mi očekujemo da je moguće postići dogovor ali ostalo je još mnogo stvari o kojima treba da se razgovara", rekao je Pavićević nakon četvoročasovnih razgovora sa prištinskim timom u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.
Ne želeći da otkriva detalje razgovora Pavićević kaže da su dosta kompleksna pitanja iz obe oblasti o kojima se razgovaralo, "od samog funkcionisanja operatera mobilne i fiksne telefonije do elektroenergetske stabilnosti".
"Mislim da smo na dobrom putu da obezbjedimo, prvenstveno u svjetlu političkog dogovora koji je možda spiritus movens svega ovoga, energetsku sigurnost što je najbitnije za sam sjever Kosova, za srpske zajednice gdje je bilo problema u snabdjevanju elektroenergijom, u signalu moblne telefonije, u funkcionisanju fiksne telefonije", rekao je Pavićević.
O pitanjima telekomunikacija i energetike govorilo se otkad je počeo dijalog Beograda i Prištine.