Američka kompanija potpisala ugovor sa Srbijom

Ugovor rudarskog kombinata sa Kosova na sjeveru Mitrovice i konzorcijuma iz Ilinoisa potpisan u Beogradu došao nakon sporazuma za sjever između Prištine i Beograda. Kompanija iz SAD planira da poveća produktivnost i uvede novu tehnologiju.

Rudarsko metalurški kombinat "Trepča" dobio je u petak novog poslovnog partnera - američki konzorcijum "New Generation Power".

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, prema riječima ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milana Bačevića, "Trepči" donosi nove investicije, povećanje obima i kvaliteta proizvodnje, a biće otvorena i nova radna mjesta. Koliko će tačno novca biti uloženo u modernizaciju ovog kombinata kako bi se stopostotno iskoristili kapaciteti pokazaće studija izvodljivosti, čija izrada kreće u narednim nedjeljama.

"Dolazak ovog konzorcijuma u severni deo Kosova poboljšaće i poziciju za političke razgovore Beograda i Prištine, koji će se nastaviti i krenuti u dobrom smeru", istakao je Bačević na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora.  Ovaj ugovor dobija poseban značaj, jer se i ekonomske teme "uvlače" u razgovore Beograda i Prištine.

Konzorcijum će, kako kaže predsjednik "New Generation Power", Chirinjeev Kathuria, raditi sa Beogradom i uz pomoć State departmenta sa Prištinom na rješavanju svih pravnih pitanja ili problema vezanih za status "Trepče".

"Želimo da povećamo produktivnost i uvedemo novu tehnologiju u Trepču, koju smatramo trenutno najprivlačnijom investicionom prilikom u Evropi", naveo je Kathuria i dodao da će poslije potpisivanja ovog ugovora pristupiće razgovorima i sa kosovskom stranom.

Kombinat "Trepča" je prema riječima generalnog direktora Jovana Dimkića, podeljen na sjeverni i na južni dio, sjeverni srpski, južni kosovski. Na sjeveru se nalazi manji dio "Trepče", koji sada funkcioniše smanjenim kapacitetom. Dimkić je rekao da je Trepča podjeljena po etničkom principu. Trepča i danas ima pravno nedefinisan status i kako ističe Dimkić dio koji je ostao na sjeveru registrovan je i u Srbiji i na Kosovu.

"Trepča" postoji više od 85 godina i nekada je zapošljavala 25.000 radnika. Preduzeće je sada u restrukturiranju. "New Generation Power" je najmoćniji konzorcijim u Ilinoisu i među najjačim u SAD.

Sam ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji podrazumijeva američku investiciju namjenjenu povećanju kapaciteta proizvodnje, modernizaciji, primjeni novih tehnologija. Investicija će u narednim mjesecima obezbjediti ekonomičnije i profitabilnije poslovanje "Trepče". U veoma kratkom periodu udvostručiće se broj zaposlenih. Ugovor je okvir za čitav niz pojedinačnih ugovora, kojima će se precizno definisati posebne oblasti ulaganja i razvoja "Trepče".