Povodom dolaska šefa njemačke diplomatije

"Nemačka bi trebala da shvati da ne vredi ucenama da nas natera da sami sebi sečemo vene ili da izvršimo samoubistvo. Kosovo ne damo", izjavio Nikolić.

Predsjednik Srbije gostovao je juče na TV Prva gdje je snimao emisiju "Veče sa Ivanom Ivanovićem" koja će biti večeras emitovana. On je tom prilikom dao izjavu za informativnu emisiju "Noćni žurnal" o dolasku šefa njemačke diplomatije u Beograd i o tome šta će državni vrh preduzeti ukoliko Srbija ne dobije datum za EU.

"Kada bi Srbija živela razmišljajući o tome šta će Nemačka da uradi, ne bi mogla da krene napred. Uradili smo sve što je bilo moguće, otvorenog srca prema građanima, mirne savesti prema EU", rekao je Nikolić i naveo da su na testu da li će dobiti datum za početak pregovora ili ne, prenosi B92.

"Prolazili smo i kroz veća iskušenja, proći ćemo i kroz ovo", rekao je predsjednik Srbije odgovarajući na pitanje sa kakvim stavom dočekuju Guida Westerwelea, njemačkog ministra inostranih poslova.

"Nemačka bi trebalo da shvati da ne vredi ucenama da nas natera da sami sebi sečemo vene ili da izvršimo samoubistvo. Kosovo ne damo. A Bundestag neka razmisli da je u pitanju Nemačka kakvu bi odluku doneo", kaže Nikolić.

On je naveo i da ne treba da očajavaju ukoliko Srbija ne dobije datum.

"Srbija treba da nastavi da uređuje zemlju i da pokušamo da omogućimo građanima bolji život investicijama sa drugih strana ako ne budu dolazile iz EU. Da vidimo da li su primedbe razumne - da li možemo da ih otklonimo, ili su nerazumne tražeći priznanje Kosova. Ako su nerazume moraćemo da se okrenemo na drugu stranu. Ali se nadam da će EU kao cilj biti i naše ostvarenje", rekao je predsjednik Srbije gostujući na TV Prva.