Sve dok Srbija to ne prihvati

Španski ministar spoljnih poslova José Manuel García Margallo izjavio je, tokom posjete Rumuniji, da Španija neće priznati Kosovo.

García Margallo rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim rumunskim kolegom Titusom Korlaceanom da Španija neće prihvatiti nezavisnost Kosova "sve dok Srbija to ne prihvati".

Španija i Rumunija su dvije od pet članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo.

To nisu učinile ni Grčka, Kipar i Slovačka.

Ministar Korlacean najavio je juče da će u parlamentu razgovarati o sporazumu Beograda i Prištine, u kontekstu da Rumunija kao država koja nije priznala Kosovo preispituje svoj stav.

"Mi imamo obavezu da obavestimo rumunski parlament o sporazumu Beograd-Priština, prije svega o posljedicama i procjenama naših evropskih partnera, uključujući one direktno uključene u pregovarački proces", rekao je Korlacean, prenosi agencija Adjerpres.

"Mi smo veoma pažljivo i detaljno pristupili ovim političkim realnostima. Budućnost će nam veoma jasno reći koji je pravac, ali mi smo pozdravili zaključak sporazuma. To je veliki korak naprijed, i to je dobro za područje Balkana, za mir, stabilnost i evropsku budućnost regiona", rekao je rumunski ministar.

Rumunski premijer Viktor Ponta ranije je rekao da Rumunija mora da prati evropsku porodicu u pogledu zahtjeva Evropskog parlamenta za priznanje nezavisnosti Kosova, podsjetila je rumunska agencija.