Nakon istrage o smrti dvojice Kosovara

Policija je podnjela pet krivične prijave za investitora, izvođača radova, projektanta i konsultanata na izgradnji turističko-stambeno-poslovnog objekta u Sutomoru, na čijoj građevini su krajem marta poginuli Rušit Ibra i Ekrem Bytyqi, a povređeni Sokol Bytyqi, Aslan Dulaj i Mustafa Ibra. Svi iz Prizrena.

Ovo su objavile podgoričke "Vijesti", gdje se još navodi da su na objektu zvanom "Sea Fort", izvršni direktor kompanije "Kalamper" Elvira Kalamperović, investitor, vlasnice kompanija “Courier ECO”, ruskinja Veronike Dudik, glavni projektant Centra za projektovanje Bar Branimira Lekovića, kao i direktorka kompanije “Consult” iz Podgorice Marije Milić i Nazima Durakovića, direktor barske kompanije "Akva lux", počinili teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti.

Podsjećamo da se nesreća dogodila kada se na radnike sa visine oko 20 metara obrušila zemlja i stabla maslina. Na gradilištu je u vrijeme nesreće bilo preko 20 radnika, uglavnom iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Iz Bosne je 18 radnika, ostali sa Kosova. Dan nakon tragedije, počela su saslušanja u barskom tužilaštvu.

Vlasnik kompanije "Kalamper" Emin Kalamperović, tada je saopštio da je, dok su radili na temeljima zgrade, postojala opasnost da se potkopa magistrala, zbog čega su morali brzo da rade i podignu potporni zid ispod puta.

"Tragedija se dogodila oko 12 sati. Iskopi su izvršeni prije 2-3 dana. Iako je bilo nevrijeme, počeli su sa radovi jer je postojala opasnost da se potkopa magistrala, a u tom dijelu se nalaze i vodovodne cijevi. Aktivno smo radili tri dana da bi sa potpornim zidom obezbjedili eventualne odrone. U vrijeme dok su radnici šalovali, odjednom srušio se dio brda, te poklopio radnike. Dvojica su na žalost preminula. Sreća je da više ljudi nije stradalo jer je pao orgoman teret brda pun vode, a zatim su se srušile i oplate koje su ih poklopile", kazao je vlasnik preduzeća "Kalamper", Emin Kalamperović nakon nesreće.

Na mjesto nesreće, sat nakon tragedije došao je predsjednik opštine Bar Žarko Pavićević sa saradnicima.