Izvještaj Baracka Obame

U izvještaju Ministarstva trezora Sjedinjenih Američkih Država od 4. juna 2012. godine stoji da je bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj, čovjek koji održava bliske veze sa osumnjičenim za međunarodno krijumčarenje droge, Naserom Kelmendijem. Na osnovu međunarodne potjernice, on je uhapšen prije nekoliko dana u naselju Mat u Prištini, glavnom gradu Kosova.

Naser Kelmendi osumnjičen za ubistvo, ali i da je, u suradnji s drugim osobama koje se spominju u izvještaju, organizovao kupovinu, transport i prodaju droge iz Južne Amerike i Turske na Kosovu, Srbiju, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i u različitim zemljama Evrope.

U zvaničnom izvještaju američkog Ministarstva trezora, između ostalog se navodi:

"Američki predsjednik Barack Obama je obavijestio Kongres za sankcionisanje Nasera Kelmendija, pozivajući se na takozvani Kingpin akt, koji se implementira od strane Kancelraije za kontrolu stranih sredstava u američkom departamentu trezora", stoji u izvještaju koji prenosi list "Express".

Prema istom izvještaju, Naser Kelmendi, njegovi sinovi, Elvis, Liridon i Besnik, kao i brat Beqir posjeduju nekoliko firmi u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu, među kojima i hotele i kompanije za noćni prevoz. Između ostalog, ovaj "kontroverzni biznismen" ima i hotel u Ulcinju. Pored toga, Kelmendi je imao ugovore s nekoliko visokih bosanskohercegovačkih privrednika, kao onaj sa biznismenom za nekretnine, Fahrudinom Radončićem - koji je trenutno vlasnik najvećeg dnevnog lista u Bosni i Hercegovini "Dnevni avaz", kao i ministar sigurnosti BiH. Pored toga, Ministarstvo trezora u izvještaju spominje i "veze kelmendija sa dva poznata vojna bošnjačka lidera za vrijeme rata, bivšim komandantom odbrane Srebrenice, Naserom Orićem i pukovnikom Armije BiH, Nihadom Bojagićem".

"Jedan od njegovih najpouzdanijih ljudi je Muhamed Ali Gashi, osumnjičen kao"šef albanske mafije u Bosni i Hercegovini ". On navodno također ima veze sa kosovskim biznismenom Ekremom Lukom, bivšem kosovskim premijerom Ramushom Haradinajem, kao i sa crnogorcima, Rokom Stanajem i Safetom Kalićem", navodi se dalje u izvještaju američkog predsjednika.

S druge strane, lider AAK-a, je kategorički negirao bilo kakve veze sa Kelmendijem. Preko njegovog savjetnika Avni Arifija bivši premijer Haradinaj je u petak negirao bilo kakvu vezu sa Kelmendijem.

"Nikada u životu ga nisam upoznao. Nikada se u životu nisam sastao sa njim. Nikada u životu nisam razgovarao sa njim. Po prvi put u životu sam čuo za njega kada se u posljednje vrijeme pojavila priča o njemu u medijima", citirao je Arifi riječi Haradinaja.

U međuvremenu, čini se da je Naser Kelmendi  živio mjesecima u naselju Mat, odnosno u istom bloku zgrada gdje živi i aktuelni ministar Unutrašnjih poslova Kosova, Bajram rexhepi. Stan Kelmendija se nalazi oko 100 metara udaljen od stana Rexhepija. Prema riječima susjeda Kelmendi je slobodno ulazio i izlazi u stan, bio je posjećivan od mnogih prijatelja i partnera - najčešće automobilima sa tablicama Crne Gore, koji su se parkirali "ispred nosa" svakodnevne pratnje ministra Rexhepija.