Nastavljeno suđenje zločincu

Na suđenju Ratku Mladiću, svjedok optužbe Leendert van Duijn izjavio je da mu je srpski oficir, u danima poslije zauzimanja Srebrenice u julu 1995. godine, rekao da zarobljenim Bošnjacima oduzeti lični dokumenti “više neće trebati”, prenosi BIRN.

Holandski oficir Van Duijn, koji je bio pripadnik UNPROFOR-a, posvjedočio je da je 12. i 13. jula 1995. u blizini baze u Potočarima vidio kako iz mase izbjeglica, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) odvajaju vojno sposobne muškarce, koje su potom zatvarali u “Bijelu kuću”.

Na travnjaku ispred te kuće, svjedok je vidio “mnoštvo pasoša i ličnih predmeta” zatvorenih Bošnjaka.

Budući da je Vojska RS tvrdila da muškarce izdvaja kako bi provjerila ima li među njima počinilaca zločina, Van Duijn je srpskog oficira, koga je znao kao “kapetana Maneta“, pitao zašto su Bošnjacima oduzeti pasoši, ako je cilj njihova identifikacija.

“Kapetan Mane mi je odgovorio da muškarcima više neće trebati lični dokumenti. Bilo je jasno da ih očekuje mračna sudbina“, kazao je Van Duijn.

Svjedok je, međutim, rekao da je uvijek kada bi zatražio od srpskih oficira da od porodica ne izdvajaju mladiće koji nisu bili vojno sposobni, taj zahtjev je bio uslišen.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka i protjerivanje hiljada žena, djece i staraca iz Srebrenice, u danima nakon što su jedinice pod njegovom kontrolom 11. jula 1995. zauzele tu zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija (UN).

Opisujući dva susreta sa Mladićem u Potočarima, svjedok je rekao da mu je Mladić kazao da će “on i njegovi vojnici za deset godina biti u Holandiji i pomagati u zaštiti Holanđana od drugih rasa i muslimana”.

Dok je Van Duijn to govorio, optuženi Mladić je, uz znake neodobravanja, ustao, želeći dati instrukcije svojim braniocima, ali ga je predsjedavajući sudija Alphons Orie pozvao da sjedne i upozorio ga da će u suprotnom biti odstranjen iz sudnice.

Van Duijn je, zatim, opisao i kako je pomogao jednoj ženi da dođe do kamiona na kojem je već bilo petoro njene djece, nakon što je poslao svog prevodioca da Mladiću, koji je stajao blizu, objasni šta se događa.

“Mladića je naljutilo to što sam mu poslao prevodioca. Rekao je, posredstvom tog prevodioca, da će prevodioca strijeljati, ako se to ponovi”, ispričao je svjedok, dodajući da se optuženi potom izrugivao Bošnjacima rekavši da “samo prave djecu”.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, Van Duijn je potvrdio da Srebrenica nije bila demilitarizovana, iako je to bilo predviđeno sporazumom kojim je 1993. godine bila proglašena za zonu pod zaštitom UN-a.

Svjedok je kazao da je tačno da 200 - 300 vojnika UNPROFOR-a nisu mogli demilitarizovati enklavu, iako su od bošnjačkih snaga oduzimali oružje koje su vidjeli. On je potvrdio i da su kod pripadnika Armije BiH (ABiH), holandski vojnici “ponekad” viđali novo oružje i opremu.

Na sugestiju odbrane, svjedok je potvrdio da “nije bilo drugog rješenja” osim evakuacije civila iz Potočara, od kojih su “mnogi izrazili želju da odu, u nedostatku vode i hrane”.

Van Duijn je prihvatio i da je u “Bijeloj kući” vidio oko 150 muškaraca i da, dok je on bio prisutan, niko od njih nije bio zlostavljan.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno danas u petak, 26. aprila.