Odluka iz Brisela za Srbiju jedina prava

Predstavnici Srba sa Kosova prenijeli liderima Srbije da je briselski sporazum za njih neprihvatljiv.

Neka padne Vlada, ali sporazum neće biti poništen, a odluka iz Brisela za Srbiju je jedina prava, jedina koja zemlji osigurava budućnost, pri čemu je najvažnije da u primjenu sporazuma ne ulazimo razjedinjeni, izjavio je u četvrtak prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.
Na konferenciji za novinare nakon razgovora s predstavnicima kosovskih Srba koji odbijaju da prihvate briselski dokument, Vučić, je kazao da je vlast spremna i na referendum, ali da će o tome odluku morati da donesu upravo Srbi sa sjevera Kosova, i pri tome da garantiraju odluku referenduma, kakva god bila.
"Ako u utorak saopšte da je to njihov izbor, imaćemo rok od 15 dana i završićemo i tu priču", rekao je Vučić i naglasio da je za Srbiju jako važno da u primjenu sporazuma uđe ujedinjena, prenijela je agencija Tanjug.

Stav kosovskih Srba

Predstavnici Srba sa Kosova prenijeli su ranije u četvrtak premijeru i prvom potpredsjedniku Vlade Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću da je briselski sporazum za njih neprihvatljiv, da neće učestvovati u njegovoj primjeni i da o njemu treba da se izjasni narod na referendumu.
Kako je novinarima nakon sastanka rekao predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, predstavnici Srba sa Kosova su Dačiću i Vučiću prenijeli stav da je briselski sporazum sa Prištinom za njih neprihvatljiv, jer u njemu nema Srbije, već "samo integracije u takozvano nezavisno Kosovo".
Ristić je poručio da Srbi sa Kosova neće učestvovati u primjeni sporazuma i da, ukoliko se na njemu insistira, treba da se raspiše referendum.
Za odluku iz Brisela državni vrh snosi maksimalnu odgovornost, kazao je Vučić, a ako građani misle drugačije, onda neko drugi treba da vodi zemlju.
On je rekao i da vjeruje da o sporazumu kao lošem rešenju misli pet, šest posto građana koji bi da zemlju i dalje dijele na patriote i izdajnike, a da ogromna većina građana misli da je ova Vlada učinila najbolje moguće za građana svoje zemlje.

Jedinstvo prije primjene

Upitan o primjedbama koje na sporazum ima Srpska pravoslavna crkva (SPC) Vučić je rekao da se Vlada ne miješa u to šta SPC radi i misli i da SPC može i da vlada u Srbiji, ali da prije toga neće voditi politiku ove zemlje.
On je kritizirao stav SPC-a da tačka 14 briselskog sporazuma znači priznanje nezavisnosti Kosova.
"To je tačka koja je prepisana iz nekoliko akata koje smo do sada imali. To je potpuno besmislena rečenica koju su oni nazvali krunskim dokazom da smo priznali Kosovo. Nemojte da izmišljate gospodo, jer oni koji su učestvovali u pisanju tih tekstova su to potpisivali mnogo godina pre toga", rekao je Vučić.
On je ponovio da je najgore da Srbija u primjenu sporazuma uđe razjedinjena, zbog čega je, dodao je, bitno da se postigne jedinstvo svih relevantnih činilaca na političkoj sceni.
Izvor: Al Jazeera