Tuđman i Milošević dogovarali podjelu BiH

U podužem razgovoru za splitski dnevni list "Slobodna Dalmacija", hrvatski general Ivo Jelić, između ostalog tvrdi kako je rat pokrenut iz Londona jer je britanska prijestolnica 'pokretač svih geopolitičkih događanja, ratova, kriza, naftnih šokova pa su tako i ratovi u bivšoj Jugoslaviji dio britanskog geopolitičkog projekta kao što je to i kompletno arapsko proljeće'.

"Glavni uzrok građanskih ratova na Balkanu je Kosovo, a rat je pokrenut iz Londona jer je tamo centar svjetske moći. London je pokretač svih geopolitičkih događaja, ratova, naftnih šokova i kriza, pa su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo dio britanskog geopolitičkog projekta, kao što su to i nedavni građanski rat u Libiji, sadašnji u Siriji i kompletno 'arapsko proleće', a sve u sklopu britanskog stvaranja globalnog carstva, kroz sastav i doktrinu 'dirigovanog haosa'", kaže general Jelić, ratni komandant 4. Gardijske brigade "Pauci" za "Slobodnu Dlamaciju".

General Jelić kaže da se treba zapitati zašto su na kraju rata u Hrvatsku odmah doletjeli britanski lordovi Carrington, Owen...

"London je počeo i završio taj rat", tvrdi Jelić.

Upitan zašto bi London želeo da se Hrvati i Srbi pokolju, Jelić kaže da je njima cilj bio da sruše komunizam, a da im je, kako kaže, bilo svejedno da li će se neko poklati.

Prema njegovim riječima, uoči rata Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) je ocjenila da se problem Kosova, kao najveće rak-rane Beograda, konačno treba razriješiti, i to stvaranjem velike Srbije.

"Kada sam shvatio da bi se trebao dogovarati s Ratkom Mladićem – s kojim sam bio u istoj klasi na Akademiji-da ne napadamo Muslimane, ja to nisam htio. Nakon početka rata u BiH i početka privatizacijske pljačke hrvatski voz skrenuo je na krivi kolosjek, a nakon rata i zaglibio o čemu sam u ljeto 1992. godine oštrije prigovarao pa završio u penziji", kazao je je Jelić.

Nadalje Jelić kaže da je Beograd želio rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske krajine preselio na Kosovo i tako promijenio tamošnju 'krvnu sliku'.

"Da bi to postigli, trebao im je partner na Balkanu, a to je Zagreb. Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebalo da uzme čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom. Beograd je želeo rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske krajine preselio na Kosovo i tako promjenio tamošnju 'krvnu sliku'", tvrdi Jelić.

On ukazuje da je upravo to ono kada Tuđman govori o "humanom preseljenju".

"Tuđman je naš najiskreniji političar jer je otvoreno govorio o tome. Lijepo je rekao da će državu dati u vlasništvo 200 porodica i da smo svi drugi stoka sitnog zuba. I to je i ostvario, jedino je malo promašio to za 200 porodica, jer u Hrvatskoj danas ima 260 milijardera, kako je javno izneo HDZ-ov ekonomist dr Goran Marić. To su za mene ratni profiteri", precizirao je general.

Hrvatski general tvrdi da su se Franjo Tumđman i Slobodan MIlošević sreli 42 puta i da su tokom tih susreta dogovarali stvaranje velike Hrvatske i velike Srbije i da je jedini razlog tolikih susreta Miloševića i Tuđmana bio podjela Bosne.

"Tokom rata sastali su se 42 puta. Je li se za vrijeme Drugog svjetskog rata Hitler ikad sastao sa Churchilom ili Staljinom? Sastali su se samo jednom ministri vanjskih poslova Ribenntrop i Molotov, da se dogovore o nenapadanju Poljske. U slučaju Tuđmana i Miloševićeve ponude suština je podjela Bosne, to je jedini razlog njihova sastajanja. Iz tog ratnog saveza trebalo je da proizađe velika Srbija i velika Hrvatska, s granicama na rijeci Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Hagu. Mnogo je pitanja i nedoumica u vezi s time. Recimo, mi smo na početku rata imali zapovjedništvo za sjevernu i srednju Dalmaciju, a gdje je južna? Nije je bilo, jer je sve južno od Neretve trebalo pripasti velikoj Srbiji", naveo je Jelić u intervjuu za splitski dnevnik.

Jelić ističe činjenicu da su se pobunili hrvatski Srbi, računajući na podršku JNA, a činjenica je, ukazuje, i da su Hrvati provocirali iz Zagreba:

"Tuđman je rekao da je srećan što mu žena nije Srpkinja, Mesić je Srbima poručivao da iz Hrvatske mogu odnijeti samo zemlju koju su donijeli na opancima… Takođe, činjenica je da su Srbi prvi zapucali, jer je prva žrtva bio Hrvat, splitski vozač iz Dalme Vinko Elez. Dakle, pobunili su se Srbi, a to su bili građani Hrvatske", objašnjava Jelić.

Tumačeći da je riječ o građanima Hrvatske koji su se pobunili protiv drugih građana Hrvatske, Jelić kaže da "ako to nije građanski rat, šta je onda građanski rat"?

"Istina, Srbija i JNA su odmah skočili u obranu Knina i tzv. Krajine, i tu je onda već druga priča, tad nastupa međunarodna agresija na Hrvatsku", tvrdi Jelić.