Oštra debata o Kosovu i Srbiji

U američkom Kongresu održana je diskusija pod nazivom "Kosovo i Srbija: Put ka miru" na kojoj su iznijeti različiti stavovi o kosovskom pitanju, prenose agencije dešavanja iz Vašingtona.

Komitet za spoljne poslove Kongresa Sjedinjenih Američkih Država organizovao je ove srijede diskusiju o situaciji između Kosova i Srbije na kojoj su predstavljeni stavovi State departmenta, prisutnih kongresmena, proalbanskih nevladinih aktivista, kao i viđenja vašingtonskog analitičara Obrada Kesića koji je "branio boje Srbije" na ovom skupu.

Prije debate na kojoj su govorile sve zainteresovane strane "na tapetu" Dana Rohrabachera, predsjedavajućeg kongresmena iz Kalifornije i njegovog kolege Teda Poa, našao se Johnatan Moor, predstavnik State departmenta.

Dana Rohrabacher i Po su tražili da im predstavnik State departmenta Johnatan Moor precizno obrazloži sve stavove administracije, kao i buduće poteze koje će ta institucija u vezi pitanja Srbije i Kosova činiti.

Tako je Dana Rohrabacher u jednom trenutku zapitao ovog funkcionera State departmenta da mu kaže više o prošlonedjeljnom sporazumu iz Brisela, posebno se interesujući za tačku sporazuma po kojoj je Kosovskim bezbjednosnim snagama zabranjeno da uđu na sjever Kosova.

"KFOR i NATO su tu i mi imamo povjerenje u njih", kratko odgovorio je Moor, ne pominjući poimenice kosovske snage.

Dana Rohrabacher nije bio zadovoljan tom vrstom odgovora, pa je ponovio pitanje: "Da li to znači da (kosovske bezbjednosne snage) nemaju pristup" na šta je predstavnik američke diplomatije ipak odgovorio: "Da, tako je".

Kongresmen iz Kalifornije, koji je prilikom proglašenja kosovske nezavisnosti bio pristalica tog procesa, sada je u svom uvodnom govoru naglasio da je to uradio zbog "prava na samoopredjeljenje" koje se pominje i u američkom Ustavu.

On je, međutim, kazao da se sada zalaže i za davanje istog prava kosovskim Srbima sa sjevera, koji u ogromnom procentu ne žele da žive na nezavisnom Kosovu.

"Zašto terate Srbe sa tih prostora da na silu budu dio nezavisnog Kosova", upitao je Rohrabacher predstavnika State departmenta, a prenosi Tanjug.

Pošto je dobio odgovor u kome je Moo govorio o vladavini prava na Kosovu, Rohrabacher ga je prekinuo riječima "vi iz State departmenta često volite da govorite filozofski".

"Vi ovde pričate o nekoj vladavini prava kao rješenju za narode koji su stotinama godina u neprijateljskom odnosu. Zašto ne pustite da se taj problem reši tako što bi Srbi sa sjevera prišli Srbiji a Albanci iz Preševske doline Kosovu", rekao je Rohrabacher.

Kongresmen iz Teksasa Ted Po takođe nije bio blagonaklon prema zvaničniku Stejt departmenta.

On je prvo pohvalio prošlonedjeljeni sporazum iz Brisela, ocjenivši da je to dobar početak, istovremeno pozvavši evropske lidere da odobre početak pristupnih pregovora Srbije i EU.

Po je ukazao da se na Kosovu krše ljudska prava Srba, kao i da je uništeno više od 150 crkvava i srpskih groblja.

Kada je Moor završio svoje izlaganje u kome je se založio za pomirenje Srbije i Kosova, uz riječi da to ne znači podjelu ili razmjenu teritorije, kongresmen Po ga je upitao kakve podatke ima State department o tome dokle je stigla istraga o "Žutoj kući" i trgovini organima.

Moor je počeo prilično uopšteno da odgovara da američka administracija ozbiljno uzima sve optužbe za ratne zločine, ali ga je kongresmen Po ubrzo prekinuo potpitanjem: "Odgovorite mi konkretno - dokle se stiglo, jel neko ispitan ili se ta istraga nikada neće završiti".

Moor je tada potvrdio da State department prati istragu i da bi rezultati mogli da se očekuju sljedeće godine, dodavši da će za detaljnije informacije morati da vidi u State departmentu i da će obavjestiti Kongres o tome.

Suprotne stavove od predsjedavajućeg Rohrabachera i kongresmena Poa izneo je demokratski kongresmen iz Njujorka Elliott Engel, koji je poznat kao blizak stavovima Kosova, a jedna ulica u Peći je dobila i njegovo ime.

On je rekao da se ne slaže sa menjanjem granica na Kosovu, ocjenivši da sporazum iz Brisela predstavlja "jasan signal nade za ljude koji žele mir i prosperitet u EU".

Engel je čestitao premijeru Hashimu Thaçiju i premijeru Srbije Ivici Dačiću na dogovoru, rekavši da je srpski predsjednik vlade pokazao "pragmatizam i viziju". Kongresmen iz Njujorka se založio i da EU ponudi Kosovu "jasan evropski put", kao i da ga treba uključiti u NATO alijansu.

"Kosovo je prema istraživanjima Galupa država u Evropi čiji su stanovnici najviše proamerički raspoloženi", ocjenio je Engel.

Na saslušanju u kongesnom odboru, govorila je i Shirley Cloyes DioGuardi iz Albansko-američke civilne lige, koja je za briselski sporazum rekla da je "brza popravka koja ne donosi pravo rješenje".

Vašingtonski analitičar i srpski aktivista Obrad Kesić takođe se obratio odboru, ponovivši pitanje kongresmena Rohrabachera a zašto američka vlada odbija podjelu Kosova.

On je rekao i da je skeptičan prema prošlonedeljenom sporazumu, zapitavši se zašto su svi sem Srba na prostoru bivše Jugoslavije imali pravo na samoopredjeljenje.