Safet Softić za AA

Reis Kavazović i Rijaset će ispitati šta se desilo u IZ u Srbiji, rekao je Softić

Tragom informacija o jučerašnjem fizičkom obračunu u kojem je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IzuS) Muamer ef. Zukorlić, navodno, fizički napao smijenjenog direktora Ureda za hadždž, predsjednika Udruženja uleme i člana Sabora i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Bekira ef. Makića, reagirao je danas predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Safet Softić. 
Policijska uprava Novi Pazar, podsjetimo, potvrdila je za agenciju Anadolija da je direktor Ureda za hadždž, koji djeluje u okviru Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), Bekir Makić, prijavio da ga je napao muftija Muamer ef. Zukorlić, ali da je dežurni tužilac odbio pokretanje postupka.
"Žalostan sam da se tako nešto uopšte moglo dogoditi. Očekujem, naravno, primjerenu reakciju Rijaseta IZBiH. Još, nisam zvanično obaviješten o tom događaju. Vidio sam doduše neke demantije da se to uopšte dogodilo. Treba, dakle, prvo vidjeti šta se tačno desilo. U svakom slučaju, mislim da će reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i Rijaset ispitati šta se tačno tamo dogodilo i da će, u skladu sa onim što predviđaju normativna akta, poduzeti određene aktivnosti. Više od toga ne može kazati u ovom trenutku", rekao je Softić za agenciju Anadolija.
Istakao je da je Islamske zajednica u Srbiji "načeta još prije nekoliko godina kada se desio raskol i kad je u čitav taj proces politika umiješala prste".
"Ovo što se događa jeste posljedica te priče. To, naravno, ne opravdava ničije loše postupke u ovoj priči. Generalno, to je posljedica raskola u Zajednici gdje je politika sigurno imala umiješane prste. Svaki musliman i član Zajednice je žalostan da je takvo stanje u Islamskoj zajednici u Srbiji, na Sandžaku. Nadamo se da će stvari krenuti u pravom pravcu", zaključio je Softić.
Na vanrednoj sjednici održanoj jučer, 24. aprila, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji jednoglasno je donio odluku o suspenziji Bekira Makića sa mjesta uposlenika i svih pozicija u Islamskoj zajednici do okončanja disciplinskog postupka.
Razlog za donošenje ovakve odluke, kako je saopćeno, leži u činjenici da je Bekir Makić zloupotrijebio položaj rukovodioca Ureda za hadž Mešihata time što je nelegalno, u svojstvu privatnog poduzetnika, osnovao turističku agenciju preko koje je, mimo propisa i saglasnosti organa Islamske zajednice, u dva navrata organizirao Hadždž.
Ova informacija došla je u isto vrijeme kada je saopšteno da se dogodio fizički napad na efendiju Makića od strane muftije Zukorlića.