Makedonija može razviti svoj put ka EU

Zamjenik makedonskog premijera Fatmir Besimi smatra kako je otvoreno novo razdoblje za evropsku budućnost zemalja regije

Zamjenik makedonskog premijera Fatmir Besimi je izjavio da je briselski dogovor između Srbije i Kosova dobar primjer za Makedoniju i Grčku, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).
On je ocijenio da je dogovor Srbije i Kosova ohrabrujući i zbog puta zemalja regije ka Evropskoj uniji (EU), dodavši da je to ulaganje u evroatlantske integracije zemalja regije. Besimi je kazao da će ova odluka doprinijeti miru, stabilnosti i razvoju regije. 
"Dogovori između Hrvatske i Slovenije i Srbije i Kosova ohrabrujući su primjeri za Makedoniju i Grčku. Naravno, situacije su drugačije. Ali, svejedno, Hrvatska u julu postaje članicom EU. Prema posljednjem razvoju situacije najvjerovatnije da će i Srbija uskoro dobiti datum za početak pregovora. Moguće je da će Kosovo potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. To znači novo razdoblje za evropsku budućnost zemalja regije", izjavio je Besimi.
Na pitanje da li će unapređenje odnosa između zemalja na Balkanu povećati pritisak na Makedoniju da riješi pitanje imena sa grčkim vlastima, Besimi je rekao da je svaka država suverena te da odluke donosi sama. 
"Ne vjerujem da će se raditi o pritisku. Makedonija može razviti svoj put ka EU onim što posjeduje", rekao je on.
Ističući da je put ka EU dug, težak i komplikovan, Besimi je izjavio da se na tom putu ne trebaju potruditi institucije Makedonije, nego i sam narod.