Važno da rješenje bude primenljivo

Bivši predsjednik Boris Tadić ocjenio da rješenje postignuto u dijalogu Beograda i Prištine mora biti dugoročno primenljivo, jer u suprotnom preti nova kriza.

"Raduje me što partije koje trenutno vladaju u Srbiji više ne slede one političke ideologije prošlosti, a mi u opoziciji, na sreću, ne radimo ono što su oni radili kada smo bili na vlasti. Mi podržavamo vladu u pronalaženju rešenje od kojeg bi profitirao ceo region", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Presse".

On je dodao i da se još nije razgovarano o statusu crkve i njene imovine na Kosovu, kao i da se moraju rješiti i druga imovinska pitanja, i povratak raseljenih.

Tadić smatra da je rješenje po uzoru na dvije Njemačke za vrijeme Hladnog rata bilo dobro i da ga je podržavao kada ga je Wolfgang Ischinger predložio.

"Još uvek ne mogu da razumem što tadašnji srpski premijer Vojislav Koštunica to nije želeo da prihvati. On je verovao da svojim 'ne' može da zamrzne konflikt u nadi da će Srbija u budućnosti biti u boljem položaju da to pitanje reši", rekao je on dodajući da je tada nazivan izdajicom, a da je današnji cilj za Kosovo manje ambiciozan nego što je tada bilo moguće.

Govoreći o ekonomskom stanju u Srbiji, Tadić je ukazao da je Srbija bila pogođena globalnom ekonomskom krizom, te da vlada, koja je došla na vlast prije krize, nije bila u mogućnosti da ispuni predizborna obećanja.

"Upali smo u situaciju u kojoj naša vlada i pored dobrih mera i napora nije uspela da izdejstvuje ekonomski oporavak. Ni kod nove vlade ne vidim nikakav napredak. Glavni problem moje zemlje nije Kosovo, nije što nismo još u EU, već privreda", podvukao je on.