Fantazija u nečijim glavama

Priče o tome da bi Rusija mogla vojno da interveniše na Kosovu je samo fantazija u nečijim glavama, rekao je Dačić.

Bruxelleskim dogovorom garantirana je najveća moguća sigurnost srpskom stanovništvu sa sjevera Kosova, a veće garancije od tih nismo mogli da dobijemo, rekao je večeras za Radio-televiziju (RTS) premijer Srbije Ivica  Dačić, prenosi novinar agencije Anadolija (AA).
Kako je istakao, sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom je razgovarao o konačnom rješenju za Kosovo i od njega dobio obećanje da će o tome razgovarati i sa američkim predsjednikom Barackom Obamom. Dodaje da nije realna opcija da Rusi pošalju svoje trupe na Kosovo.
"Priče o tome da bi Rusija mogla vojno da interveniše na Kosovu je samo fantazija u nečijim glavama", kaže premijer Ivica Dačić. Gostujući na RTS-u, Dačić je rekao da je posjeta Moskvi bila ranije zakazana i da dijalog u Bruxellesu nije bio tema njegovog razgovora sa ruskim predsjednikom.
Dačić ističe da je Rusija najveći prijatelj Srbije, ali da "nisu realne opcije da ruske trupe budu na Kosovu u okviru KFOR-a, jer oni odbijaju da im komanduje neko iz NATO-a.
"Tema mojih razgovora sa Putinom bili su strateško partnerstvo Rusije i Srbije, političke konsultacije i ekonomska saradnja na najvišem mogućem nivou", rekao je Dačić i istakao da je Rusija spremna da podrži srpski stav kada je riječ o konačnom rješenju pitanja Kosova.
Istovremeno, podsjetio je Dačić, Rusija nikada nije osporila evropski put Srbije.
"Oni su samo, kao i mi, protiv ucjena iz Evropske unije", napominje Dačić.