Još uvijek postoje mogućnosti za postizanje sporazuma

Evropska unija još posreduje između Beograda i Prištine "iza kulisa" u nadi da će obezbjediti sporazum prije 22. aprila, piše danas BIRN. Još je moguće postizanje sporazuma, kaže Hashim Thaçi.

Pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU, BIRN navodi da šefica evropske diplomatije Catherine Ashton još posreduje između Beograda i Prištine, "gurajući" dvije strane da postignu dogovor prije ključnog sastanka Evropskog savjeta 22. aprila.

"Ona je na stalnoj telefonskoj vezi sa srpskim i kosovskim premijerom, pokušavajući da ubjedi obje strane da postignu kompromis i pronađu rješenje koje bi bilo prihvatljivo", rekao je taj evropski diplomata.

Ashtonova bi, kako je dodao, u tom nastojanju mogla da posjeti Beograd prije sastanka Evropskog savjeta.

Dolazak Ashtonove u Beograd ranije je najavljen za 17. april, ali premijer Ivica Dačić danas je rekao da ta posjeta još nije potvrđena. Dačić je izjavio danas da Srbija traži poboljšanje dogovora sa Prištinom u nekim ključnim oblastima i da će se o tome razgovarati narednih dana.

Ashtonova i Evropska komisija će 16. aprila podneti izvještaje Savjetu ministara EU, koji 22. aprila odlučuje da li će preporučiti određivanje datuma za Srbiju.

Prije četiri dana, 8. aprila, Beograd je odbacio prijedlog koji je ponuđen u Briselu o zajednici srpskih opština - koji zapadni mediji označavaju kao plan o sjeveru Kosova - ističući da ne obezbjeđuje osnovna prava i bezbjednost za Srbe na Kosovu.

BIRN podsjeća da je taj sporazum "ključni za Srbiju", jer će uticati na odluku o dodjeljivanju datuma za početak pregovora sa EU.

BIRN navodi da Srbija, uprkos odbijanju ranijeg prijedloga, još ima šansu da obezbjedi datum početka pregovora - ako se dvije strane dogovore prije sastanka ministara EU.

"Ako se dvije strane dogovore o sjeveru Kosova i potpišu sve sporazume, Srbija još može da dobije datum. Ali sve što je dogovoreno, baš sve, mora biti stavljeno na papir", naglašava izvor BIRN-a.

Komisija će u svom izvještaju navesti samo ocjene reformi u Srbiji, dok će Astonova informisati Evropski savjet o napretku dijaloga Beograd-Priština.

Dijalog je uz posredovanje EU počeo marta 2011, tri godine nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Da je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova još moguće, rekao je danas i premijer Hashim Thaçi.

Thaçi je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa rekao da još postoje mogućnosti postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i da je Srbija želela dramatizaciju, što je uradila u Beogradu, ali i tokom zajedničkog sastanka sa Catherine Ashton.

"Tu dramu je stvorila i kod svoje javnosti. Mislim da je sada vrijeme da krenemo napred", rekao je Thaçi.

On je dodao i da Srbija ne može da drži kao taoca evropsku budućnost Kosova, regije i investicije EU u regionu i da se to neće dozvoliti.

Sa druge strane, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da, kako sada stvari stoje, neće biti nastavka pregovora sa Prištinom jer još nije postignut prihvatljiv sporazum.