Posljedica će biti još jako dugo vremena

Nasilna djela u Srbiji počinjena od strane sudionika u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, procjenjuju se da zbog nedostatka traženja oprosta ali propraćeni neaplikacijom njihovog procesa socijalizacije. Procjenjuje se da Srbija neće učiniti tako nešto, jer postoji bojazan da će to rezultirati u naučnom dokumentiranju počinjenih zločina. No, i sam nedostatak traženja praštanja i suđenja zločincima, vraća se kao bumerang, pošto većina bivših pripadnika čine strašne zločine, kao što se dogodilo nedavno s bivšim borcem koji je ubio 15 osoba, uključujući i članove porodice. Postoje komentari da Srbija plaća "prokletstvo" počinjenih zločina.

Neuropsihijatar Skender Boshnjaku izjavio da posttraumatiki stres utiče na vojnike koji su doživjeli razne scene.

Prema njegovim riječima, prije bilo kakvog nasilnog čina, kao prvo ispada zasjenjuje se um, zasjenjuje se savjest i prigušuje se svaka ljudsko stvar, "tako da čovjek postaje demon".

"On ne poznaje nikoga, ispražnjava frustracije. Scene koje je počinio tokom rata vraćaju se promjenom stanja i djelovanja", rekao je Boshnjaku za portal "Telegrafi".

Prema njegovim riječima mora se dogoditi paralelni proces pomirenja i stvaranja boljih životnih uslova za sve sudionike u ratu.

"Društvo ih u većini slučajeva odstranilo. Čak i ovdje kod nas ima veoma mnogo razočaranih, jer nisu imali mogućnosti, ni moći, da nešto dobiju. Također, ima i bivših vojnika koji žive u šatorima i barakama", rekao je Boshnjaku.

On smatra da i u Srbiji, iako je ona vodila grabežljive ratove, se mora dogoditi proces socijalizacije.

"Vojnik je bio pripadnik njihove vojske i naravno da su ga iskoristili neko vrijeme. Sada je ostavljen sam i po glavi mu se vrte scene koje je napravio tokom rata, tako da će ih ponoviti."

Bivši vojnik Naim Maloku izjavio da pratio crnu hroniku 90-tih u Srbiji, te istaknuo da oni nisu primijenili proces socijalizacije, već su dopustili da se predstave agresivnim ponašanja njihovih bivših pripadnika koji su učestvovali u ratovima.

"Zbog zločina koje su počinili policijske, vojne i paravojne jedinice, na čelu s elementima obavještajnih službi, Srbija će imati posljedice još jako dugo vremena. Svaki pojedinac, ne samo Srbin, dok živi biće 'tiha' bomba, prema vojnom žargonu psihologije", rekao je Maloku.

Maloku podvlači da Srbija nije sveobuhvatno ušla u analizu kako bi tretirala sve ove vojnike, možda i zbog straha da će to uticati da izađe na vidjelo naučna istina žločina koji su se dogodili.

"Srbija je zatražila oprost u Srberenici. Ostalo je da samo Albancima zatraži oprost. Ali oni će morati zatražiti oprost za sve zločine koje su počinili u posljednjih 100 godina", rekao je Maloku.

Prema njegovim riječima, od svih zemalja uključenih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, samo je Hrvatska organizirala nacionalni proces socijalizacije u kojem sudjeluju neuropsihijatri, sociolozi i drugi.