Srbija mora de fakto priznati Kosovo

Brisel ne bi trebalo da odbaci Beograd i dijalog mora biti nastavljen, ocjenjuje danas bečki dnevnik "Standard".

"Ako u Srbiji nestane, inače maglovita nada za EU, sa velikom vjerovatnoćom ponovo do poteza dolaze podstrekači i tada bi imali još veći nered", konstatuje list.

Srbija, prema ocjeni dnevnika, još nije spremna da se stavi pred izbor "Kosovo ili EU", a baš to je bio slučaj u Briselu.

Zahtjev za bezuslovno raspuštanje srpskih paralelnih struktura na Kosovu znači od Beograda očekivati otvoreno odustajanje od svakih teritorijalnih pretenzija, naglašava "Standard", podsjećajući da u Ustavu Srbije stoji da je Kosovo dio Srbije, te je odgovarajući tome odgovor Beograda bio "ne".

List smatra da bi bila kratkovida politika reći da bi Srbi konačno trebalo da uvide da su izgubili "koljevku srpstva" i da više ne treba da prave probleme.

"Aktuelno srpsko rukovodstvo je bilo spremno na najveće ustupke od otcepljenja Kosova. Ono očekuje za to određeno prilaženje EU, nekakav specijalni status za Srbe, jedan smokvin list, kako raspuštanje paralelnih struktura ne bi djelovalo kao kapitulacija, kako bi to sopstvenom narodu moglo prodati kao pozitivan korak u budućnost", ističe "Standard", dodajući da ništa do sada nije dobijeno.

"Nakon poraza u vezi Kosova Srbiji je potreban novi početak i vrijeme je da se oprosti od nacionalizma", ocjenjuje Vedran Džihić, član Austrijskog instituta za međunarodnu politiku, u autorskom komentaru u bečkom dnevniku "Prese".

Prema njegovom mišljenju nacionalna drama, koja je inscenirana u vezi Kosova u Srbiji, ulazi u sljedeću rundu.

"Privremeni neuspjeh pregovora u Briselu na prvi pogled može djelovati frustrirajuće, ali zato se sada karte nalaze jasno na stolu", smatra Džihić.

Srbija mora de fakto priznati Kosovo, jer ako to ne učini biće obustavljen proces evropske integracije, upozorava on dodajući da će kosovski Srbi dobiti široku autonomiju, ali ne i izvršne i zakonodavne nadležnosti.

Kosovo, kako ističe, sada je još samo unutrašnjo-političko pitanje, jer se radi samo o tome da neko srpskoj javnosti saopšti istinu - da je Kosovo izgubljeno.

"Srbiji je potreban novi početak, mora postati nova država, potreban joj je novi, moderan Ustav, kojim bi se oslobodila od duhova prošlosti", ističe Džihić, dodajući da aktuelno stanje predstavlja historijsku šansu za oproštaj Srbije od nacionalizma protekle tri decenije.

Sljedeći potez, onaj o realnim problemima srpskog društva, može otpočeti samo ako se privede kraju meč oko Kosova koji nema izglede na uspjeh, naglasio je on, dodajući da bi taj proces mogao biti koristan i za stanovništvo Kosova, koje bi konačno bilo u stanju da svojoj vladi gleda u prste, čime bi se okončalo skrivanje kosovsko-albanskih političara iza pitanja nezavisnosti i suvereniteta, a to bi moglo značiti i kraj ere Hashima Thaçija.