SNS razmatra ponudu Brisela

Srpska napredna stranka započela je sjednicu Predsedništva na kojoj će zauzeti stav o ponudi iz Brisela za rješenje kosovskog problema. Konačan odgovor na briselsku ponudu potom bi trebalo da na vanrednoj sjednici donese Vlada Srbije

Predsednik SNS Alaksandar Vučić kaže da će u današnjem zvaničnom odgovoru Beograda Briselu biti traženi nastavak dijaloga i veće garancije za Srbe na Kosovu.
On kaže da će to predložiti i predsjedništvu SNS i dodaje da nije relano da u utorak 9. aprila bude potpisan sporazum, ali da dogovor mora da bude postignut.
"Nije realno da Srbija potpiše rješenje koje je ponuđeno u Briselu. Nećemo potpisati ništa što će ići na uštrb srpskih interesa, ali mi moramo da postanemo normalna zemlja i da našu zemlju dodatno otvorimo".
"Mi od inata ne možemo da živimo, ne možemo iz inata da gradimo državu, da zaposlimo ljude... Moramo da postignemo sporazum i moj predlog je da tražimo nastavak dijaloga i veće garancije", kazao je Vučić gostujući u emisiji "Teška reč" na TV Pink. 
On je izjavio da će danas biti doneta "konačna i zvanična odluka" o rješenju za Kosovo ponuđenom na pregovorima u Briselu. 
"Sutra ćemo uputiti zvaničan odgovor Briselu i tražiti natavak dijaloga i garancije za bezbednost Srba", rekao je on i istakao da Srbija mora da riješi kosovski problem i da ne sme dozvoliti da to postane "zamrznuti konflikt". 
Vučić je dodao da nije relano da u utorak sporazum bude potpisan, ali da je od toga važnije hoće li zemlja biti ugrožena i hoće li biti ukinut bezvizni režim. 
"Mora biti naša jasna riječ da hoćemo sporazum i hoćemo dogovor", poručio je Vučić. 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče, nakon sastanka državnog vrha sa delegacijom RS, da nam u Briselu nije data ponuda već ultimatum i da Srbi na Kosovu nisu "paralelan narod".
Ako se insistira na odnosima Srbije i Kosova, ovaj format više nije prihvatljiv, tražićemo pregovore pod okriljem organizacije čija smo članica, istakao je on.