Pisanje štampe na njemačkom

Nekoliko dana pred narednu rundu dijaloga Beograda i Prištine javnost u Srbiji kao da pripremaju za propast pregovora u Briselu, piše štampa na njemačkom, prenosi Deutsche welle.

Neue Zuercher Zeitung piše: "Druga (albanska) strana ne pokreće se ni za milimetar, njeni prijatelji sa Zapada ne čine ništa da je na to natjeraju", kažu u srbijanskoj vladi. Radi li se o namjernom pesimizmu, kako bi se dogovor koji uslijedi mogao proslaviti kao još veći uspjeh? Vjerovatno ne.

Činjenica je da je Beograd sa novim poletom i novim idejama ušao u pregovore. Pri tome je prekršila niz tabua, koji su se činili nepremostivim. Dačić je rekao da se deset godina lagalo da je Kosovo srpsko i da je to čak ozvaničeno i Ustavom Srbije. Političari sa obje strane su se rukovali. Beograd je odustao od podjele Kosova i spreman je sve srpske opštine na Kosovu staviti pod jurisdikciju Prištine, ali kao zajednicu opština sa statusom autonomije. Upravo je to sada glavna tema pregovora. No, srpska zajednica opština raspolaže samo sa kompetencijama koje su utemeljene u Ustavu Kosova i koje se odnose na obrazovanje, zdravtsvo i kulturu. No, Beograd želi ovlasti i u policiji i u sudstvu, jer smatra da je glavni problem sigurnost Srba na Kosovu.

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu

"Kosovski premijer Hashim Thaçi posmatra zajednicu srpskih opština kao jednu vrstu nevladine organizacije, koja nema nekakvih izvršnih kompetencija. Dublji ustupci doveli bi samo do stvaranja države u državi, kao što je to slučaj sa Republikom Srpskom u BiH, što će izazvati blokadu. Ali ono što je u svemu sporno je što kosovski Srbi sa sjevera nisu uključeni u pregovore. Nisu uključeni iako primjeri BiH i Makedonije pokazuju, bez obzira o kakvim se ustavnim aranžmanima radilo, da to državi ne daje neizostavno legitimnost. Ako Srbi na Kosovu ne prihvate rješenje koje postignu Beograd i Priština, na pomolu je trajna kriza", zaključuje Neue Zuercher Zeitung piše.