Ambasada SAD:

Američka ambasada u Beogradu izrazila je danas očekivanje da će srpske vlasti privesti pravdi odgovorne za smrt braće Byityqi, koji su bili američki državljani, i nadu da će policija i tužioci energično slediti svaki trag u obradi tog slučaja.

Povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu da potvrdi oslobadjajuću presudu Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću koji su bili optuženi za ubistvo troje američkih državljana, Agrona, Iljija i Mehmeta Bytyqija 1999. godine, ambasada je primjetila da skoro 14 godina pošto su braća Byityqi ubijena niko nije osudjen za taj zločin.
"Nadamo se da će policija i tužioci energično slijediti svaki trag u ovom slučaju i očekujemo od srpskih vlasti da izvedu pred lice pravde odgovorne za smrt Agrona, Ilija i Mehmeta Byityqi", rekao je portparol američke ambasade Stiven Stark u pisanoj izjavi Tanjugu.
Apelacioni sud u Beogradu saopštio je danas da je Odjeljenje za ratne zločine tog suda potvrdilo oslobadajuću presudu Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću okrivljenima za kršenje pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima braći Byityqi u prvoj polovini jula 1999. u Petrovom selu.
Prema navodima optužnice, Popović i Stojanović bili su okrivljeni da su kao pripadnici Operativno poternih grupa 9. juna 1999. braću Byityqi uhapsili, zatvorili u prostoriju koja nije bila namenjena smještaju ljudi, a zatim vezane žicom predali nepoznatim pripadnicima MUP-a koji su ih kasnije u Nastavnom centru u Petrovom selu usmrtili hicima u glavu i bacili u masovnu grobnicu.
Kako se navodi u saopštenju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno utvrdio da nije dokazano da su braća Byityqi imali status ratnih zarobljenika niti da je u vrijeme privođenja braće Byityqi postojao oružani sukob.