Balkanski način

Haški tribunal neće dozvoliti da osuđenici služe kazne u Srbiji, jer bi bili tretirani kao heroji i imali povlašćene uslove u srpskim zatvorima, saznaje beogradski “Blic” u Sheveningenu.

Sagovornici Blica ističu da su u Tribunalu šokirani pokušajem predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da trguje sa tim sudom.
Nikolić je preko savjetnika Olivera Antića pokušao da izdejstvuje da haški osuđenici služe kazne u Srbiji u zamjenu za to da šef države ne kritikuje rad tog suda pred Generalnom skupštinom UN na debati 10. aprila. U Hagu navode da se radi o neprimjerenom gestu predsjednika.
- To nije prvi put da neko od srpskih zvaničnika traži da osuđenici služe kazne u Srbiji, ali prvi put neko Tribunalu nudi trgovinu ili nagodbu, što je neprihvatljivo - navode naši sagovornici iz Tribunala i dodaju da ključnu riječ o davanju ove pogodnosti daje generalni sekretar UN Ban Ki Moon, koji je već nekoliko puta odbacio takvu mogućnost.
Savjetnik Antić je potvrdio medijima da bi Srbija odustala od učešća u debati o radu Haškog tribunala pred GS UN da je prihvaćen prijedlog da haški osuđenici izdržavaju kazne u Srbiji.