Kosovo i Srbija treba da postepeno smanjuju napetosti

Predsjednik Parlamentarnog komiteta EP za spoljne poslove Elmar Brok izjavio je da je međusobno priznanje Kosova i Srbije posljednji uslov na njihovom putu ka EU.

Njemački parlamentarac je za albansku TV Newstv rekao da obje zemlje, Kosovo i Srbija, treba da postepeno smanjuju napetosti u odnosima i da u kasnijim fazama priznaju jedna drugu.

Obrazlažući takav stav Brok je kazao da u EU ne mogu biti dve zemlje članice koje se međusobno ne priznaju, jer je to, kako je naveo, "nemoguće sa zakonskog i političkog aspekta".

On se u razgovoru za albansku televiziju složio sa stavom njemačke poslanice u Evropskom parlamentu Doris Pack da Kosovo i Srbija treba istovremeno da se učlane u EU, kako se ne bi dogodilo, kao u slučaju Makedonije i Grčke, da Srbija upotrebom veta ometa Kosovo u učlanjenju u Uniju.

Brok je kosovskim zvaničnicima poručio da se bore protiv visoke korupcije u zemlji, što je, kako je rekao, prije svega posao kosovskih institucija, dok EU može samo da pruži pomoć i podršku tom procesu.