Sporazum na pomolu

Samo je pitanje na koji će način Srbija priznati Kosovo, ali to nije ni važno, kaže James Ker-Lindsay, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, u intervjuu za beogradski list "Danas".

James Ker-Lindsay, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, smatra da je u pregovorima Beograda i Prištine najvjerovatnije sve već dogovoreno.

"Posmatrajući sa strane, čini se kao da je Beograd odustao od pokušaja da zadrži Kosovo u okvirima Srbije i da je trenutno cilj srpske vlasti samo da dogovori najbolje moguće uslove života za Srbe koji tamo žive", ističe Lindsay.

Prema njegovim riječima, predstavnici Vlade Srbije i dalje insistiraju na tome da neće priznati kosovsku nezavisnost, iako se u svakom pogledu ponašaju tako da djeluje kao da je Kosovo nezavisna država.

"To samo otvara pitanje kada će i na koji način Srbija zvanično priznati nezavisnost Kosova. To možda i nije toliko važno u ovom trenutku. Smatram da je mnogo važnija činjenica da proces normalizacije odnosa, koji je u toku, predstavlja značajnu šansu za građane Srbije da se suoče sa realnošću da je Kosovo nezavisno", ocjenjuje Lindsay.

On dodaje da su, prema svim izgledima, Beograd i Priština na pomolu da potpišu sporazum i da se uprkos različitim izjavama dvije strane može očekivati da će se za nedjelju ili dvije saopštiti da je dogovor postignut.

"Ono što znamo jeste da je dogovorena okvirna verzija sporazuma, koja je bazirana na ideji o nedjeljivosti Kosova i formiranju neke vrste zajednice srpskih opština", navodi sagovornik lista "Danas".

Glavni problem, kako kaže, dosad je bio strah Prištine da će srpskim opštinama biti garantovana izvršna vlast po uzoru na Republiku Srpsku. Lindsay, međutim, napominje da je taj strah neosnovan, "jer se to neće desiti".

"Niko nije predlagao da se zajednici srpskih opština na Kosovu daju veća ovlašćenja u okviru kosovskih institucija. To bio recept za propast. S druge strane, ne postoji nijedan razumljiv razlog zašto oblastima gdje su Srbi većinsko stanovništvo ne bi trebalo dati visok stepen autonomije u mnogim oblastima", dodaje James Ker-Lindsay.