Ako ne mnogo, onda bar nešto...

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić se nada da će Srbiji u nastavku dijaloga biti ponuđeno - bar nešto.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sjednica državnog vrha o Kosovu, odnosno o nastavku razgovora u Briselu, biti održana najvjerovatnije u ponedjeljak ili utorak.
Vučić je rekao da je bilo govora da se ta sjednica održi u nedjelju, ali da je potrebno vremena za usaglašavanje.
U tom kontekstu Vučić je rekao i to da će sjednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke, na kojoj će se razgovarati o radu ministara i eventualno rekonstrukciji Vlade, biti održana poslije 2. aprila i osme runde razgovora u Briselu, jer je „sada najbitnije da se sve snage usredsrede na rešavanja pitanja Kosova“.
Ustupci, kompromisi...
Prvi potpredsjednik Vlade izjavio je da Srbiji u Briselu, u sedmoj rundi razgovora sa Prištinom nije bilo ponuđeno ništa i da se nada da će joj u nastavku dijaloga 2. aprila biti ponuđeno "bar nešto".
"Ako Srbiji bude ponuđeno ništa, ništa ne morate ni da prihvatite niti da odbijete. Besmisleno je o tome i izjašnjavati se", rekao je Vučić.
On je dodao kako se nada da će 2. aprila u Briselu Srbiji, ipak, nešto biti ponuđeno, jer je to u interesu Evrope i regije.
"Mi smo ponudili mnoge ustupke, koncesije i kompromise, a zauzvrat smo dobili ništa. Očekujemo ako ne mnogo, onda bar nešto od druge strane", poručio je Vučić.
On je rekao kako je uvjeren da će 2. aprila Srbiji, ipak, biti ponuđeno nešto o čemu će se moći izjašnjavati, o čemu će se moći dogovoriti i da "obradujemo naše građane da možemo u punoj brzini da idemo u modernizaciju i napredak zemlje", ali da "to ne zavisi od nas".
Istup Vulina
Na pitanje da li će uskoro imati kontakte sa visokom predstavnicom Evropske unije Catherine Ashton, Vučić je rekao da ih očekuje.
"Već je bilo različitih kontakata sa nekim važnim predstavnicima međunarodne zajednice. Očekujem da će ih biti još. Ja sam ponovio stav koji sam rekao celokupnoj javnosti i ministrima u Vladi Srbije, a to je da Srbija želi napredak, razmišlja o modernizaciji, gleda u budućnost. Ali mora nešto da ponudi svom narodu, ne može svom narodu da da ništa", rekao je Vučić.
Srbija se, kako je dodao, ne može ponašati tako neodgovorno.
"I kao što smo to rekli našim ljudima, isto smo rekli i njima. Zato ja očekujem da ponuda bude ozbiljnija, odgovornija, razumnija i da onda imamo o čemu da odlučujemo. Ta odluka koju budemo donosili svakako neće biti laka", rekao je Vučić i dodao da "i ako unaprede tu odluku, da zbog nje niko neće biti srećan".
Istovremeno je predsjednik Pokreta socijalista i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio da Srbija nikome neće plaćati nikakvu ratnu odštetu, istakavši da je samo branila svoju zemlju. 
Vulin je dodao da se pred svaku generaciju bar jednom postavi pitanje hoće li dati Kosovo i poručio da niko još nije rekao da hoće, te da "ni mi nećemo biti generacija koja će to učiniti".