Sahrana uz policijsku pratnju

Pet osoba je povrijeđeno u sukobima u selu Dinoša kod Podgorice, gdje se Albanci muslimani i katolici spore oko korišćenja seoskog groblja. Među povrijeđenim osobama, kako je javio Radio Crne Gore, su i dva policajca koji su bili u grupi za intervenciju u veoma konfliktnoj situaciji koja je trajala do kasno u noć.

U mjestu Dinoša kod Podgorice kulminirao sukob mještana koji se, više od godinu dana, vodi oko lokalne crkve i groblja.

Sukob mještana Dinoše, blizu Podgorice, oko lokalne crkve i groblja traje više od godinu dana. Kulminirao je u četvrtak, kada su mještani muslimani, više od 12 sati pokušavali spriječiti porodicu Lulgjuraj da u crkvicu unese tijelo pokojnice, dopremljeno iz Amerike.

Zato je morao da interveniše odred crnogorske policije, nakon čega je kovčeg smješten u kapeli.

Ima nagovještaja da bi u Malesiji, gdje se nalazi i selo Dinoša, naseljenoj Albancima, moglo doći do šireg vjerskog sukoba.
 
Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je izjavio da je ponašanje mještana Dinoše, muslimana, "neshvatljivo" i "posebno neobjašnjivo, jer se radi o bliskim porodicama po krvi".

Nakon neuspješnih pregovora, policija je iza ponoći, koristeći silu, razbila blokadu i omogućila ožalošćenoj porodici ulazak na groblje.

Lulgjuraji, inače Albanci katolici, u petak su primali saučešće. I dalje ne mogu da vjeruju u ono što se im se prekjučer (četvrtak) dogodilo.

"Policija, specijalci, pratila nas je do crkve. U ovom, 21. vijeku ne može to da se desi, i ne smije da se desi. Ali moglo je da se desi. Hoću da shvatim da to nije na vjerskoj osnovi, daj Bože da nije tako", kaže Kola Lulgjuraj, rođak preminule.

Rješenje za sve

Mještani koji su pokušali da spriječe porodicu Lulgjuraj da unese tijelo pokojnice u crkvu, tvrde da nije riječ o vjerskoj netrpeljivosti, već da ne dozvoljavaju da se stanovnici okolnih sela sahranjuju ili žale u njihovom groblju.

Problemi su nastali dan ranije, kada je neko uzorao put prema groblju u pokušaju da spriječi ožalošćenu porodicu da priđe. Ubrzo je došao bager koji je izravnao teren, a nakon toga i porodica sa tijelom preminule, uz pratnju policije. Blokadu, na ulazu i prepirku Lulgjuraja sa mještanima, nije riješio ni ministar unutrašnjih poslova.

Za državne organe stvar je jasna. Zemljište je opštinsko, kome svako ima pristup. Ipak, zbog učestalih incidenata naći će drugo rješenje.

"Realno je da ovog proljeća počne izgradnja zajedničkog gradskog groblja u Tuzima, gdje će biti prostora i kapele, i za jednu i za drugu konfesiju, čime se ovo pitanje znatno ublažava ili se rješava trajno ovaj problem“, kaže Franjo Lulgjuraj, iz Gradske opštine Tuzi.

Ovaj incident u Dinoši nije prvi. Netrpeljivost koja traje već godinama, kulminirala je u januaru i martu, kada još dvijema porodicama nije dozvoljen pristup groblju i crkvi. Situacija od tada nije riješena.