Snajper na krovu u Malmeu

U dijaspori su aktivne ekstremne organizacije, antibošnjačke i antimuslimanske, srpske, kazali su agenciji Anadolija u Mešihatu IZ u Srbiji.

U Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji zabrinuti su za sigurnost glavnog muftije IZ u Srbiji Muamera ef. Zukorlića nakon što je na krovu jedne zgrade u neposrednoj blizini džamije u Malmeu, gdje je muftija Zukorlić prošlog petka predvodio džumu-namaz i održao hutbu, pronađena snajperska puška. 
Kako izvještava novinar agencije Anadolija, puška je pronađena u kutiji za gitaru.
Mešihat IZ u Srbiji jučer ujutro je Ambasadi Švedske u Beogradu uputio dopis u kojem se traži da vlasti te zemlje ispitaju slučaj pronađenog oružja na krovu zgrade, u neposrednoj blizini džamije u Malmeu, u vrijeme kada je u njoj boravio muftija Zukorlić. 
"Muftija Zukorlić je gostovao u Malmeu prošloga petka. Imao je hutbu i predvodio je džumu-namaz. Navečer je imao i tribinu u istoj džamiji. Proteklo je sve uredu. No, kada je muftija Zukorlić otišao iz Švedske za Luksemburg, onda su švedski mediji objavili da je na zgradi koja se nalazi 50-tak metara od džamije pronađena snajperska puška i nekoliko desetina metaka. Taj krov gleda tačno na ulaz džamije. Pošto su prozor džamije veliki, kroz prozor se vidi minber sa kojeg je muftija Zukorlić govorio", kazali su agenciji Anadolija u Mešihatu IZ u Srbiji. 
U međuvremenu švedska policija je otkrila da je snajper pronađen prije dolaska muftije Zukorlića. Pojavile su sumnje da je možda pripreman atentat. No, o tome u Mešihatu još ne žele govoriti. 
"Tačno je da je policija uzela izjavu od glavnog imama u Malmeu i da oni dalje vode istragu. Islamska zajednica je uputila dopis Ministarstvu policije u Švedskoj, preko Ambasade Švedske u Beogradu, s molbom da se slučaj istraži do kraja i da se obavijestimo o tome da li to pronađeno oružje ima veze s mojom posjetom ili ne.  Ono što brine jeste koliko je tu slučajnosti. Toliko koincidencija je skoro nemoguće da bude. Drugo što brine jeste što su u dijaspori aktivne ekstremne organizacije, antibošnjačke i antimuslimanske, srpske... Momenat koji brine jeste to da je Švedska i u prošlosti bila poprište atentata. To, svakako, nisu dovoljni dokazi da bi se sa sigurnošću nešto reklo, ali to su sve razlozi za zabrinutost i da se insistira na istrazi,  da se sve do kraja rasvijetli", kazali su u Mešihatu IZ u Srbiji.