Stav specijalnog savjetnika EU za zapadni Balkan

Specijalni savjetnik EU za zapadni Balkan Miroslav Lajčak smatra da je dogovor Beograd i Prištine ostvarljiv, kao i da bi Srbima na Kosovu, u okviru sveobuhvatnog rješenja, trebalo dati instituciionalnu zaštitu, ali ne i pravo veta.

"Činjenica je da se Srbi na Kosovu osećaju nezaštićenim i da traže od Beograda i ostalih učesnika dijaloga da dobiju neke garancije, uključujući i institucionalne, da njihovi interesi ne bi ostali nezaštićeni", istakao je Lajčak.

On je za "Večernje novosti" rekao da se kosovska strana plaši da se ne stvori neka struktura koja bi imala pravo veta i, tako, mogućnost da napravi čitav sistem nefunkcionalnim.

"Siguran sam da postoji nešto između toga. Dakle, mora da postoji neka institucionalna zaštita, ali ona ne može da bude zloupotrijebljena za blokadu", naglasio je Lajčak.

On smatra da će Srbija u aprilu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU i da je to zaslužila. "Procjenjujem da je, možda, pola koraka do tog cilja", rekao je Lajčak.

Odgovarajući na pitanje da li Srbija treba da ukine institucije na Kosovu radi toga, Lajčak je rekao da treba uraditi što god je potrebno da bi zemlja dobila datum i postala članica.

"Apsolutno sam siguran da je za Srbiju najvažnije da postane članica EU i da treba da preduzme sve mjere i korake koji vode ka tom cilju“, naveo je Lajčak, koji je i šef diplomatije Slovačke.