Šef delegacije Bundestaga

Bundestag će razmatrati odluku o dodjeljivanju datuma za početak pregovora Srbije sa EU poslije 16. aprila.

Šef delegacije Bundestaga, koja je završila posjete Beogradu i Prištini, Andreas Schockenhoff, izjavio je da Njemačka još nije donijela definitivnu odluku da li će glasati za ili protiv dodjeljivanja datuma Srbiji za početak pregovora sa Evropskom unijom u junu, prenosi Tanjug.
Bundestag će to pitanje razmatrati tek kada Evropska komisija završi svoj izvještaj, znači poslije 16. aprila, tako da su naredni dani i sedmice ključni.
Schockenhoff  je naglasio da bez zelenog svjetla Bundestaga kancelarka Angela Merkel ne može na Evropskom vijeću da glasa za dodjeljivanje datuma.
On je istakao da, ako Srbija ne dobije datum u junu, šansa postoji kad god se ispune potrebni uvjeti.
"Ako to ne bude u junu, mislim da neće biti potrebna godina, već da će oni moći i ranije da budu stavljeni na dnevni red Evropskog vijeća", kazao je Schockenhoff  u intervjuu Novostima.

Ocjena napora

"Znamo da za ocjenu napora u dijalogu sa Kosovom važnu ulogu igra i ponašanje Prištine i zato vršimo utjecaj i na njih i imamo određena očekivanja. To znači da ne možemo zamjeriti Srbiji ako ona bude spremna na kompromis, a Kosovo ne", kazao je Schockenhoff .
On je savjetovao srbijanskom rukovodstvu da pokaže maksimalnu fleksibilnost i spremnost na kompromis sa Prištinom u vezi sa nadležnostima zajednice srpskih općina.
Schockenhoff  je rekao da njemačka delegacija odlazi sa utiskom da postoji iskrenost u tome da se dođe do suštinskog dogovora i izrazio nadu da će tako i biti i da će susreti u Briselu donijeti rezultate.