Lipovača: Nismo se htjeli odazvati svečanosti

Vuk Jeremić nema kredibiliteta da u ime našeg zajedničkog pradjeda Nurije Pozderca primi priznanje izraelske vlade, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona i član Predsjedništva SDP-a BiH.

Jeremić, predsjednik Generalne skupštine UN-a, primio je u ime porodice Pozderac izraelsku medalju "Pravednik među nacijama". No, ni Lipovača ni bh. potomci Nurije Pozderca po majčinoj i očevoj liniji nisu prisustvovali svečanosti u Ambasadi Izraela u Beogradu. Izbor da Jeremić primi medalju napravila je Ambasada.

Pravi Bosanac

"Nismo se odazvali prvenstveno iz razloga što rahmetli Nurija Pozderac, senator Kraljevine Jugoslavije i prvi potpredsjednik AVNOJ-a, kao antifašista nije ni Beograđanin ni Srbijanac, uvažavajući i Beograd i Srbiju kao susjednu državu BiH, nego je Cazinjanin i Bosanac i Hercegovac", poručio je Lipovača.  

Jeremić, kako je kazao Lipovača, prema mišljenju većine članova porodice u BiH, nije legitimiran da primi ovo priznanje.

"Dvije kćerke Nurije Pozderca su žive, a to su Vukova baka Sadeta i Mina Ajaz u Tuzli", objašnjava Lipovača razloge svog nedolaska.

Dodaje da, ako je iko trebao primiti ovo priznanje, onda je to neko od dvije Nurijine kćerke, a, ako one ne mogu, onda najstariji Minin sin Mišo Ajaz.

Lipovača ističe da je jasno stavio do znanja Vuku Jeremiću na Twitteru šta misli o svemu.

Marš na Drinu

"Njegovo ponašanje i potezi kao šefa srbijanske diplomatije i kao predsjednika Skupštine UN-a personificiraju sve ono protiv čega se Nurija Pozderac borio. Nurija je poginuo na Sutjesci, najvećoj neprijateljskoj ofanzivi, boreći se protiv Nijemaca, ustaša i četnika. Jeremić u Skupštini UN-a pušta 'Marš na Drinu', pjesmu koja je s ove strane Drine asocijacija na četništvo i fašizam", komentira Lipovača.

Medalja "Pravednik među nacijama" je najviša počast koju izraelska država, u ime jevrejskog naroda, ukazuje nejevrejima koji su riskirali život da bi spasili Jevreje od sigurne smrti.

Ozbiljan razgovor

Prema riječima Lipovače, bh. potomci Pozderca će u Sarajevu organizirati prezentaciju medalje "Pravednik među nacijama" za mjesec, zajedno s Elijem Tauberom iz Jevrejske zajednice u BiH.

"Poručio sam Jeremiću da je krajnje vrijeme za jedan naš ozbiljan razgovor od kojeg će zavisiti naš privatni budući kontakt", poručio je Lipovača.