U susret izborima u Makedoniji

Tokom studije na terenu prije izbora nevladina organizacija je istaknula niz problema i nepravilnosti. Prilikom monitoringa na terenu može se izdvojiti jedan nesvakidašnji slučaj o izbornim manipulacijama u ruralnom sredinama.

S obzirom da stanovnici u ovoj opštini su sa nerješenim bračnim statusom, prema organizaciji CIVIL, mještanima ove opštine je od strane jedne partije ponuđeno da će dobiti nevjestu za ženidbu ukoliko daju svoj glas za određenu stranku, piše makedonski "Zhurnall".

Nepravilnosti su otkrivene danas od strane predsjednika CIVIL-a, Xhabira Deralle, koji je procjenio da kampanja obuhvata niz nepravilnosti i prekršaja, kao što je, između ostalog, inauguracija projekta za izgradnju infrastrukturnih objekata.

"Makedonija je postala mjesto gdje kapitalni projekti koji su u nadležnosti centralne vlasti, se promovišu i realizauju uz sudjelovanje lokalnih predstavnika, koji iskorištavaju priliku da se oglase, da odrađene projekte prepišu na ime svoje partije i prezentiraju svoj program", rekao je Deralla.

Prema riječima lidera ove organizacije, lokalni izbori nisu nimalo lokalni, jer se prema njegovim riječima kampanja odvija i na međuetničkoj osnovi.

"Ove tenzije se redovno koriste od strane političara za dobijanje glasova, a što je jedno od ozbiljnih kršenja koja mogu imati dalekosežne posljedice", rekao je Deralla.

CIVIL je također primjetio da se zaposleni u administraciji obavezuju pod pritiskom da rade i da se angažuju u predizborne aktivnosti određenih partija.