Vuk Jeremić ( u ćošku slika Nurije pozderca)

Predsjednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić to je poručio sinoć, primajući u ime porodice Pozderac izraelsku medalju "Pravednik među nacijama".

"Moje neizmjerno uzbuđenje zbog ovog priznanja proizlazi iz dubokog osjećaja da ova stara porodična priča nije u meni živa samo zato što afirmiše opšteljudske principe, već i zato što moje razumijevanje događaja u savremenom svijetu čini historijski živim. To je osjećanje opasnosti kakvoj nas je redovno izlagalo međusobno nerazumijevanje", rekao je Jeremić, primajući medalju od ambasadora Izraela u Beogradu Josefa Levija.

Muzej Holokausta Jad Vašem donio je odluku da se Nurija i Devleta Pozderac i Vojislav Knežević posthumno nagrade medaljom "Pravednik među nacijama" zbog spašavanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu, prenosi Tanjug.

Napominjući da on lično ničim nije zaslužio to priznanje, pošto nije bio ni rođen u to vrijeme, Jeremić je na svečanosti u Beogradskom dramskom pozorištu ocijenio da to što Izraelci taj čin ni poslije 72 godine nisu prepustili zaboravu, već su ga ubilježili u historiju, predstavlja poruku da smisao života na prostoru bivše Jugoslavije ne treba tražiti samo u pamćenju preživljenog zla, već i dobra.

To transgeneracijsko balkansko iskustvo, prema Jeremićevim ruhečima, nepogrešivo svjedoči kako je među našim narodima pobjeda saradnje, empatije i solidarnosti nad međusobnim nanošenjem zla redovno otvarala godine prosperiteta za sve koji naseljavaju ovaj dio Balkana.

"S druge strane, kad god su prevladali nerazumijevanje i vjera da se može postići dobro za svoj narod na račun onog drugog, cijeli region, bez izuzetka, zapadao je u regresiju, siromaštvo i gubitak državne samostalnosti", naglasio je Jeremić.

"Kao posljedica onoga što nam se dogodilo, mi danas nemamo ovdje praktično nijedan narod koji je zadovoljan svojim položajem i imamo skoro sve iz čijih dubina se tako često čuje kako je za zlo koje im se događa krivac onaj drugi, koji živi pored njih."

Jeremić je podsjetio na misao pisca Ive Andrića da je "međusobna upućenost naših naroda jednih na druge redovno bivala prva stanica na putu do slobode i prosperiteta, a naše omraze uvijek prvi korak ka njihovom gubljenju".

On je upozorio da budućnost Balkana, "pod uticajem nekih moćnih krugova", pokušava da se svede na komadanje nečijeg nacionalnog i državnog prostora, ukazujući da se u čitavom regionu pojavio niz nestabilnih društava, kulturna regresija i opasnost od povratka u siromaštvo.

"U najvećem dijelu balkanskih elita, nažalost, ne vidimo razumijevanje te opasnosti. Često ga neki ne vide ni kod nas, posebno kada veruju kako je upravo komadanje države temeljac boljitka za sve, nazivajući to prihvatanjem realnosti", kazao je Jeremić.

Historija i antropologija, prema njegovim riječima, pokazuju da narodi koji ne razumiju realnost nestaju u vihoru historije, ali da nestaju i oni narodi koji se prepuste postojećem stanju, ničim ne nastojeći da ga izmjene.

"Samo oni koji mogu da spoznaju realnost i u sebi pronađu snage da rade na njenoj promjeni u zajedničku korist mogu se nadati slobodi i napretku", naglasio je Jeremić.

Narodi Balkana, rastrzani između hrđave realnosti i rizičnog sna o idealnom, danas gledaju u budućnost, koja će, kako je ocijenio Jeremić, biti obilježena najvećim promjenama na svjetskoj sceni u posljednjih sedam decenija.

"Onaj ko ih ne bude uočio platiće cijenu svojoj kratkovidosti, onaj ko napravi korak prije vremena platiće cijenu svog nestrpljenja", upozorio je on i dodao da neće pogrešiti samo onaj ko bude dovoljno uporan i samosvjestan zahtijevajući pravdu za sebe, ali istovremeno i dovoljno širok, zahtijevajući je i za sve ostale.

Medalja "Pravednik među nacijama" je najviša počast koju izraelska država, u ime jevrejskog naroda, ukazuje nejevrejima koji su rizikovali život kako bi spasli Jevreje od sigurne smrti.