Datum početka pregovora Srbije s EU i dalje neizvjestan

Srbija mora provesti reforme, nastaviti borbu protiv korupcije i unaprijediti odnose s Kosovom, smatra Štefan Fule.

Datum početka pregovora Srbije s Evropskom unijom i dalje je neizvjestan i ovisi o reformama i dijalogu s Prištinom, poručio je u ponedjeljak evropski komesar za proširenje Štefan File, koji se u ponedjeljak u Beogradu sastao s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. 
Fule se sastao i s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, kao i prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.
Fule je posjetio Beograd u okviru je redovnih konsultacija, uoči podnošenja aprilskog izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine.

Nova dinamika pregovora

Prema najavama Fulea, izvještaj će biti podnesen 16. aprila, nakon čega će Vijeće odlučiti o dodjeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju.
Reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić javila je iz Beograda da je Fule istakao da Brisel podržava Srbiju u eurointegracijama.
"Znam da se sada pitate da li će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora. Odgovor zavisi od napora u ispunjavanju reformi, kao i od ključnog prioriteta - a to je napredak ka vidljivom i održivom unapređenju odnosa sa Kosovom", rekao je Fule.
Fule je pozdravio novu dinamiku dijaloga koju provode Dačić i premijer Kosova Hashim Thaci, te pozdravio sastanak u Briselu na kojem je učestvovao državni vrh Srbije na čelu sa Nikolićem.
Međutim, Fule je istakao da Srbija mora nastaviti s provođenjem reformi, posebno u oblasti pravosuđa.
Fule je dodao da je potrebno nastaviti borbu protiv korupcije, omogućiti slobodu medija i zaštiti prava ranjivih grupa u društvu.
Nikolić je kazao da je spreman za svaku vrstu dijaloga sa Evropskom unijom, te dodao da je Srbija dosta toga učinila u dijalogu sa Kosovom.
"Naš najviši i najniži nivo je Rezolucija Narodne Skupštine Republike Srbije. Niti imamo pravo da tražimo više nego što piše u toj Rezoluciji, niti imamo pravo da siđemo niže. I kad su svi upoznati sa onim što mi radimo, onda je, da bi se došlo do dogovora, potrebno je i da drugi nešto uradi", rekao je on.

Posjeta predstavnika Bundestaga

Ćurčić je izvijestila da slijedi sastanak predstavnika njemačkog Bundestaga sa Vučićem.
Tema razgovora će biti reforme i postignuti rezultati u dijalogu Beograda i Prištine.
Posjeta njemačke delegacije je važna jer Bundestag daje preporuku kancelarki Angeli Merkel da li da podrži dodjeljivanje datuma Srbiji za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, javila je naša reporterka.
Nikolić u utorak putuje u Vatikan na inauguraciju pape Franje, gdje će se također sastati sa američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom.
Susret Nikolić-Biden iniciran je od strane Washingtona.
Izvor: Al Jazeera