Erdogan

"Pobjeda u Canakkaleu, koliko god je pobjeda Turske, Anadolije i Trakije, ona je isto tako i pobjeda svih bratskih naroda, bratskih narodnosti i sve braće u cijelom svijetu", poručio je turski premijer Erdogan.

"Onaj ko ne razumije Čanakkale, on ne razumije ni Tursku", poručio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan, povodom 18. marta Dana sjećanja na šehide i 98 godina od pomorske pobjede u Čanakkaleu. 
Povodom 18. marta Dana sjećanja na šehide i 98 godina od pomorske pobjede u Čanakkaleu, premijer Erdogan govorio je na gradskom stadionu "18 Mart" u Čanakkaleu. 
"Onaj ko ne razumije Čanakkale, ne razumije ni Tursku. Ko ne razumije duh Čanakkalea, ne razumije ni naciju, ne razumije ni nacionalnost, a ni nacionalnu svijest. Ko ne razumije solidarnost, upornost i žrtvovanje u Čanakkaleu, taj ne može razumjeti ni bratstvo ovoga naroda", rekao je premijer Turske. 
"Inspirirani Čanakkaleom nakon 98 godina, i sa poukom šehida Čanakkalea, mi ćemo danas intenzivirati i osnažiti naše bratstvo. Reći ćemo jedan narod, jedna zastava, jedna domovina i jedna država i tako ćemo koračati ka budućnosti", poručio je Erdogan.
"Šehidi su naša lična karta", u nastavku je rekao Erdogan, te dodao da pored toga što je Čanakkale događaj koji je bio historijska smjernica i prekretnica, u Čanakkaleu je napisan manifest turskog poimanja nacije i nacionalnosti. 
"Granice okvira našeg razumijevanja nacije, nacionalnosti i nacionalne svijesti utemeljene su u Čanakkaleu, gdje je pojam nacionalnosti pronašao svoj duh, suštinu i korijen", naglasio je turski premijer Erdogan, te podvukao da pobjeda u Canakkaleu nije etnička, rasna, niti plemenska pobjeda. 
"Pobjeda u Canakkaleu, koliko god je pobjeda Turske, Anadolije i Trakije, ona je isto tako i pobjeda svih bratskih naroda, bratskih narodnosti i sve braće u cijelom svijetu", zaključio je Erdogan. 
Bitka na Čanakaleu, koja je u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, bila je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u povijesti uopće.
Danas se u Turskoj ujedno obilježava i Dan šehida u znak sjećanja na one koji su svoje živote dali za domovinu.
Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena u Galipolju, kao i kopnena bitka koja se odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga djela svijeta.