Na Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu

Na konkurs Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu za radno mjesto spremačice prijavilo se mnogo kandidata, među kojima i osobe sa fakultetskom diplomom.

Prodekan za nastavu Fakulteta za fizičku hemiju profesor Miroslav Kuzmanović potvrdio je za Politiku da su se na konkurs prijavile 42 žene, od kojih su dvije djevojke sa visokim obrazovanjem.

Na pitanje koja je kandidatkinja primljena, on odgovara da je posao dobila osoba sa srednjom stručnom školom, jer su visokoobrazovane kandidatkinje previše kvalifikovane.

Radica Milovanović (45), zahvaljujući kojoj je Politika saznala za ovu informaciju, kaže da sama na posao čeka od 18. godine, kada je završila srednju frizersku školu – smjer scenski masker.

 - Nikada nisam radila u struci, a uredno sam konkurisala – kuhala sam kafe u banci, radila u studentskoj menzi, čistila četiri godine u domu zdravlja, radila na prodaji zdrave hrane, po trafikama… Sa biroa nikad nisam pozvana, a od svih ovih poslova skupila sam oko osam godina staža - priča Radica.

Ona kaže da je ovakvi slučajevi uvijek rastuže, jer kako da svojoj djeci govori da završe fakultet i da posle čiste, kad zna da nema nikakvu vezu i nije član nijedne partije.

- Poražavajuće je da neko uloži u svoje znanje, a onda juri metlu da bi imao zdravstveno i socijalno osiguranje u državnoj službi, radno vrijeme i godišnji odmor, jer kod privatnika toga nema. I onda se pitamo zašto nam deca odlaze iz zemlje - zaključuje Milovanović.